Gendarme gedood tijdens bestrijden illegale goudwinning

Een lid van de GIGN  (tactische elite-eenheid van de politie van de Nationale Gendarmerie van Frankrijk)  is afgelopen zaterdag doodgeschoten tijdens een operatie ter bestrijding van illegale goudwinning in Frans-Guyana. Strijdkrachten en gendarmes voeren regelmatig operaties uit om illegale goudwinning, tegen te gaan. De illegale goudwinning is een bron van vervuiling en geweld in dit gebied. De soldaat, 35 jaar oud, PACS-lid en vader van twee kinderen werd vergezeld door twee andere gendarmes van de GIGN, vier legersoldaten en een verpleegster. Hij was per helikopter in het bos afgezet om een ​​infiltratieoperatie van meer dan twee dagen uit te voeren om een logistieke basis te bereiken. Kort voor 06.00 uur (lokale tijd) werd de groep aangevallen door een gewapende bende. Na hevige vuurgevechten werd de gendarme neergeschoten. De soldaat stierf ondanks de eerste hulp van de verpleegster. Volgens bronnen binnen de gendarmerie is de gewapende bende geïdentificeerd en wordt die actief gezocht.

“Er wordt onderzoek verricht naar de moord door een georganiseerde bende”, zei Yves Le Clair van de Republiek in Cayenne tijdens een persconferentie. President Emmanuel Macron betuigde in een persbericht zijn leedwezen en prees “de moed en de herinnering” van de gendarme. Premier Elisabeth Borne sprak haar condoleances uit aan de familie, verwanten, kameraden en de gendarmerie.

“Geconfronteerd met misdadigers, moeten we ons misschien aanpassen door te zijn zoals zij”, reageerde de voormalige LREM-afgevaardigde uit Guyana, Lénaick Adam. Het is niet de eerste keer dat een dergelijke tragedie zich voordoet. In 2012 werden twee soldaten gedood en twee gendarmes ernstig gewond door kogels tijdens een gezamenlijke operatie van leger en gendarmerie tegen illegale goudzoekers in Guyana. Sinds 2010 is het leger in het kader van deze strijd ook geconfronteerd met verschillende dodelijke ongevallen.

500 illegale sites

Het leger en de gendarmerie voeren regelmatig grote operaties uit om illegale goudwinningslocaties te ontmantelen als onderdeel van de Harpie-missie, gelanceerd in 2008 door Nicolas Sarkozy, toenmalig staatshoofd van Frankrijk.

Van eind oktober tot begin december 2022 waren gedurende zeven weken ongeveer 500 soldaten gemobiliseerd om de belangrijkste goudwinningssites te “neutraliseren”. Vijftig ton materieel en verschillende levensmiddelen, 30.000 liter brandstof, 12 km werfleidingen, zes brekers, 90 generatoren, 37 quads, 15 kano’s en hun motoren werden in beslag genomen. Dat is volgens autoriteiten een financieel verlies van zo’n 4 miljoen euro voor de garimpeiros (illegale goudzoekers). Volgens de cijfers van een Frans parlementair rapport dat in juli 2021 is gepubliceerd, schat de gendarmerie van Frans- Guyana het aantal illegale minderjarigen op ongeveer 8.600, voor het grootste deel “in een irreguliere situatie op het grondgebied”.

Volgens het Mining Activity Observatory (OAM) zijn er nog steeds ongeveer 500 illegale goudwinningssites actief, waaronder 150 in het hart van het Amazon National Park, opgericht in 2007 om het Amazone-regenwoud en zijn biodiversiteit te beschermen. Guyana is “voor 95 procent bedekt met dicht bos, een deel van het Amazone-regenwoud, dat operaties uitvoert om de orde te handhaven en de plaag van het illegale goudwinningscomplex uit te roeien”, stelde het rapport. In 2022 voerden de Franse autoriteiten volgens een rapport van de hoogste vertegenwoordiger in Frans-Guyana, meer dan 1.000 patrouilles in het bos uit tegen illegale goudwinning, waarbij 59 kilo kwik en 5 kilo goud in beslag werden genomen. Volgens lokale mijnexploitanten wordt er elk jaar 10 ton goud illegaal gewonnen uit Guyana door de garimpeiros.

Bron: www.franceguyane.fr

More
articles