‘CIA achter staatsgreep Venezuela’

Een gepensioneerde Venezolaanse legergeneraal zegt dat Amerikaanse functionarissen op het hoogste niveau van de CIA en andere federale instanties, op de hoogte waren van zijn inspanningen om Nicolás Maduro te verdrijven – een rol die volgens hem onmiddellijk de strafrechtelijke aanklachten zou moeten ontkrachten dat hij samen met de socialistische leider heeft gewerkt om de VS te overspoelen met cocaïne. Afgelopen vrijdag werd deze aanklacht bij de rechtbank ingediend door advocaten van Cliver Alcalá, die probeerden de beschuldigingen van verdovende middelen die bijna twee jaar geleden door federale openbare aanklagers in Manhattan waren ingediend, te verwerpen. “De inspanningen om het Maduro-regime omver te werpen, zijn goed bekend bij de regering van de Verenigde Staten”, zeiden de advocaten van Alcalá in een brief van november 2021 aan de openbare aanklagers, die vergezeld ging van hun verzoek om de aanklachten te laten verwerpen.

“Zijn verzet tegen het regime en zijn vermeende pogingen om omverwerping ervan werden gemeld aan de hoogste niveaus van de Central Intelligence Agency, de National Security Council en het ministerie van Financiën.”

De rechtbankverslagen roepen nieuwe vragen op over wat de regering-Trump wist over het mislukte complot om Maduro te verdrijven, waarbij Jordan Goudreau betrokken was en ook Alcalá, een voormalige Amerikaanse groene baret die een leger van Venezolaanse militaire deserteurs hielp trainen in geheime kampen in Colombia rond de tijd van zijn arrestatie. Alcalá is een uitgesproken criticus van Maduro sinds hij in 2013 aantrad na de dood van Hugo Chávez. Maar ondanks zo’n openlijke vijandigheid jegens Maduro, werden hij en zijn gezworen vijand samen aangeklaagd voor het deel uitmaken van een kliek van hoge Venezolaanse functionarissen en militaire officieren die samenwerkten met Colombiaanse rebellen om naar verluidt 250 ton cocaïne per jaar naar de VS.

Hoewel de advocaten geen details hebben verstrekt over wat de Amerikaanse regering mogelijk heeft geweten over het beramen van de staatsgreep van Alcalá, zeiden ze dat ze geloven dat zijn activiteiten “werden gecommuniceerd op het hoogste niveau van een aantal Amerikaanse overheidsinstanties”, waaronder de CIA, het ministerie van Financiën en Justitie, de NSC. en de Drug Enforcement Administration.

Daartoe zijn ze op zoek naar documenten en informatie, waarvan een groot deel vertrouwelijk, met betrekking tot communicatie tussen Amerikaanse functionarissen en leden van de Venezolaanse oppositie over Alcalá. Die Amerikaanse functionarissen zijn onder meer voormalig minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo, voormalig procureur-generaal William Barr, evenals hoge functionarissen van het Witte Huis en niet nader genoemde CIA-agenten in Colombia. De CIA reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar dat vrijdagavond werd verzonden.

Ook genoemd met kennis van de activiteiten van Alcalá zijn twee bondgenoten van oppositieleider Juan Guaidó – die door de VS wordt erkend als de legitieme leider van Venezuela – evenals de in Miami gevestigde politiek strateeg J.J. Rendon, die namens Guaidó een nooit uitgevoerde overeenkomst voor Goudreau ondertekende om een staatsgreep uit te voeren tegen Maduro.

“Het bewijs is duidelijk dat hij zich de afgelopen acht jaar openlijk en actief heeft verzet tegen zijn vermeende mede-samenzweerders”, schreven advocaten in de brief aan de openbare aanklagers die bij het dossier van vrijdag was gevoegd. “Inderdaad, zijn gedrag, ter ondersteuning van de democratische idealen waarin hij gelooft, vormde verraad tegen de mensen van wie de regering beweert dat het zijn mede-samenzweerders waren waarvoor ze zijn detentie, gevangenschap en leven eisen.”

In het verhaal van Alcalá’s advocaten, aan de vooravond van de lancering van wat zijn tweede gewapende aanval op Maduro zou zijn geweest, kreeg de voormalige generaal-majoor van het leger een klop op de deur van een Amerikaanse wetshandhavingsfunctionaris in zijn huis in Barranquilla, Colombia, om hem te informeren dat hij was aangeklaagd.

“De agent informeerde hem dat hij ofwel aan boord van een privéjet naar New York kon gaan of in een Colombiaanse gevangenis kon worden vastgehouden waar hij ongetwijfeld het doelwit zou zijn van de Venezolaanse inlichtingendiensten voor moord”, beweren de advocaten van Alcalá. “Hij had weinig keus en stemde ermee in om de agent terug naar de Verenigde Staten te begeleiden.”

Hoewel Alcalá uit beeld was in een gevangenis in Manhattan, drong een kleine groep potentiële vrijheidsstrijders de kampen binnen op 3 mei 2020 – twee dagen nadat een onderzoek van The Associated Press sprak over de clandestiene kampen.

Operatie Gideon – of de Bay of Piglets, zoals het bloedige fiasco bekend werd – eindigde met de dood van zes opstandelingen en twee van Goudreaus voormalige Special Forces-vrienden achter de tralies in Caracas. Het leverde ook een grote propaganda-coup op tegen Maduro, die de VS er al lang van beschuldigde hem te willen vermoorden.

De VS hebben altijd elke betrokkenheid ontkend bij gewelddadige pogingen om Maduro omver te werpen. Echter, Pompeo’s cryptische verklaring dat de VS geen “directe betrokkenheid” hadden bij Operatie Gedeon, liet sommige waarnemers zich afvragen wat de VS misschien wisten over het complot in een regio waar de CIA een lange geschiedenis heeft van het beramen van staatsgrepen tijdens de Koude Oorlog.

Bewijs dat de VS op de hoogte waren van de clandestiene activiteiten van Alcalá zou zijn verdediging tijdens het proces kunnen versterken, dat zelfs als hij lid was geweest van een drugssmokkelbende – wat hij ontkent – hij stappen ondernam om zich terug te trekken uit de criminele samenzwering, jaren voordat hij werd aangeklaagd.

De advocaten van Alcalá stellen ook dat ze, ondanks het feit dat ze duizenden documenten, video- en audio-opnames die door openbare aanklagers zijn overhandigd, hebben doorzocht, geen bewijs konden vinden dat Alcalá betrokken was bij de vermeende samenzwering met verdovende middelen.

De enige daad die Alcalá aan de samenzwering in de 28 pagina’s tellende aanklacht koppelt, is een ontmoeting in 2008 die hij naar verluidt heeft bijgewoond met Chávez’ voormalige spionagebaas Hugo Carvajal en socialistische partijbaas Diosdado Cabello, waarin werd overeengekomen dat Alcalá niet nader gespecificeerde “aanvullende taken” op zich zou nemen om te coördineren drugshandel.

Alcalá woont in Colombia sinds hij Venezuela in 2018 ontvluchtte na de ontdekking van een samenzwering die hij in het geheim leidde in de hoop Maduro te verdrijven. De VS loofden een beloning van 10 miljoen dollar uit voor zijn arrestatie toen Barr op een persconferentie aankondigde dat hij, Maduro en verschillende andere hoge Venezolaanse functionarissen waren aangeklaagd.

De advocaten van Alcalá beweren ook, dat de assistent-advocaat van de VS, Michael Lockard, rond 2018 in verschillende discussies aangaf ,dat zijn kantoor had besloten Alcalá niet aan te klagen voor druggerelateerde misdaden, omdat het bewijs tegen hem “dubbelzinnig” was. Ze maakten ook een kopie van een e-mail uit 2014 van een van de advocaten van Alcalá, Adam Kaufmann, aan de toen aangestelde officier van justitie, waarin hij vertelde over een gesprek dat hij had met DEA-agenten die hem zogenaamd vertelden dat de regering een getuige had gevonden met informatie die hen ertoe had gebracht te stoppen met hun onderzoek.

De verdediging van Alcalá zegt dat ze geen materiaal heeft ontvangen dat de schijnbare twijfels van de regering bevestigt. Volgens de zogenaamde Brady-regels, zijn officieren van justitie verplicht om aan de verdachten bewijsmateriaal te overhandigen dat hen kan helpen hun onschuld te bewijzen.

Voordat hij zich in 2020 overgaf, schokte Alcalá velen door de verantwoordelijkheid op te eisen voor een voorraad in de VS gemaakte aanvalswapens en militaire uitrusting die in beslag was genomen op een snelweg in Colombia voor wat volgens hem een geplande inval was in Venezuela om Maduro te verwijderen. Zonder veel details te geven, zei hij dat hij een contract had met Guaidó en zijn “Amerikaanse adviseurs” om de wapens te kopen, maar beschuldigde de door de VS gesteunde oppositie voor het verraden van de zaak.

“We hadden alles klaar”, zei Alcalá in een video die op sociale media werd gepubliceerd, enkele ogenblikken voordat hij zichzelf aangaf. “Maar de omstandigheden die ons tijdens deze strijd tegen het regime hebben geplaagd, zorgden voor lekken vanuit het hart van de oppositie, het deel dat wil samenleven met Maduro.”

Bron: AP

More
articles