Ex- SPSB directeur Kromosoeto veroordeeld tot 5 jaar celstraf

De ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), Ginmardo Kromosoeto is vandaag, maandag 31 januari 2022 veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar onder aftrek, een geldboete van SRD 150.000,- subsidiair twaalf maanden gevangenis. Dit vonnis is conform de reeds eerder geëiste straf door de hoofdofficier van justitie Cynthia Klein.
Kantonrechter Maytrie Kuldipsingh gaf vandaag aan, dat er wettig en overtuigend bewezen is dat de ex-directeur van de SPSB zich schuldig heeft gemaakt aan deelname aan een criminele organisatie, overtreding van de Anticorruptiewet.
Kromosoeto werd tijden het onderzoek verdacht van medeplichtigheid bij de verkoop van een groot aantal overheidspanden. Zijn raadslieden, Benito Pick en Richard Tjon A Joe waren van mening zich niet terug te kunnen vinden in de beschuldigingen van het Openbaar Ministerie (OM) en stelden dat Kromosoeto niet in beeld was bij de verkoop van de staatspanden, omdat hun cliënt ten tijde dat de strafbare feiten werden gepleegd, met verplicht verlof was.

De hoofdofficier kwam wel tot de conclusie dat Kromosoeto tijdens zijn verplicht verlof, wel betrokken was bij de transactie van de panden, omdat hij zijn werkzaamheden in mei 2020 wederom hervatte, en zijn functie als directeur van de SPSB nimmer was kwijtgeraakt. “Gelet op de functie die Kromosoeto toen bekleedde, was hij wel op de hoogte van de wettelijke bepalingen die in het bankwezen gelden”, aldus de hoofdofficier.

More
articles