Grote kansen in vruchtbare Guyana-Suriname-bekken

Het Guyana-Suriname Basin is momenteel een grote operationele arena voor diepwaterspelers Maersk Drilling and Noble Corporation, en volgens S&P Global Platts willen de bedrijven deze positie uitbreiden, terwijl ze fuseren tot een offshore boorbedrijf van wereldklasse.

Het Guyana-Suriname Basin is een opkomend diepwaterspel voor de noordkust van Zuid-Amerika. Een groep onder leiding van ExxonMobil heeft in Guyana meer dan 20 grote ontdekkingen gedaan, goed voor ongeveer 10 miljard vaten olie-equivalent. Het consortium, dat ook Hess Corp. en het Chinese CNOOC omvat, heeft één ontwikkeling in productie en een tweede wordt online verwacht in het eerste kwartaal van 2022, en bevindt zich in de ontwerpfase of constructie van twee tot drie meer. Alles bij elkaar genomen verwacht Exxon de komende jaren ongeveer 10 FPSO’s voor de kust van Guyana te hebben. Bovendien hebben TotalEnergies en APA Corporation vier grote ontdekkingen gedaan in Suriname, hoewel hun specifieke ontwikkelingsplannen nog in studie zijn. APA Corporation zei vorige week dat het met succes de stromingstests bij de Sapakara Zuid-evaluatieput en de boorresultaten van de Bonboni-exploratieput in Suriname, op Blok 58, heeft voltooid.

Noble heeft momenteel vier gecontracteerde diepwaterboorschepen actief in Guyana. De ene, de Tom Madden, heeft een contract dat loopt tot januari 2027. Daarnaast tekende Noble onlangs een deal voor een boorschip met APA Corp in Suriname voor één stevige bron en twee bronopties. Maersk runt momenteel twee Surinaamse diepwaterplatforms en één in Guyana. En beide bedrijven werken ook in Noorwegen (Maersk met vier jack-ups, Noble met één), een markt die de boormachines zeiden te zien herstellen na een stilte in 2020.

Verwacht wordt, dat een recent Noors fiscaal stimuleringspakket in 2023 nieuwe investeringen zal stimuleren en de vraag zal optuigen. De markt voor ondiep water is ideaal voor hefinstallaties voor zware omstandigheden van Noble/Maersk, met ‘veelbelovend’ potentieel op basis van de status van huidige veldprojecten, aldus de bedrijven. “Wat Noble en Maersk doen, is logisch”, zei David Mullen, CEO van Shelf Drilling, een jack-upprovider op het oostelijk halfrond, tijdens de Q3-inkomstenoproep van zijn bedrijf op 10 november. “Er zijn veel te veel bedrijven om dit een levensvatbaar landschap te laten zijn, en consolidatie is onvermijdelijk”, zei Mullen. “We gaan nog veel meer zien.” De aandeelhouders van Noble en Maersk hebben elk 50% in de gecombineerde entiteit, die de naam Noble Corp. zal krijgen met het hoofdkantoor in Houston. De aandelen zullen zowel op de New York Stock Exchange als op Nasdaq Copenhagen worden genoteerd.

Tegen 2023 en daarna zou het vrije kasstroomrendement van de gecombineerde boormachine ongeveer USD 375 miljoen moeten zijn, voor een procentueel rendement van 11%, wat volgens presentatiedia’s iets hoger is dan dat van de S&P E&P-index. De deal zou kosten synergiën opleveren van USD 125 miljoen per jaar, gerealiseerd in de eerste twee jaar als een gecombineerde entiteit.

Bron: Oilnow.gy  

More
articles