SZF betaalde onnodige kosten in Columbia voor Hooghart en zonen

Ronald Hooghart, die tijdens de vorige regering onderdeel vormde van het bestuur van het SZF, vertoefde van 18 januari tot en met 29 januari 2020 met zijn zonen M. Hooghart en D. Hooghart in Columbia voor een medische controle. Daar werd toen een aantal medische kosten gemaakt die de familie Hoog-hart aanvankelijk voorschoot. In een schrijven d.d. 10 februari 2020 gericht aan de toenmalige directeur van SZF, Ricky Kromodihardjo en hoofd Financieel-beheer, B. Pleisner, schreef het hoofd van ARMULOV, drs. Ettenburg, dat door Hooghart was aangegeven, dat het SZF akkoord ging met de restitutie van de gemaakte-kosten voor een MRI, 2 x orthopedisch consult en medicamenten. Naar verluidt, waren deze behandelingen ook toen allemaal mogelijk in Suriname en het was niet nodig naar Columbia af te reizen. De redactie van De West, heeft de hand weten leggen of verschillende documenten, waarin gedetailleerd wordt aangegeven, dat Hooghart samen met zijn zonen, reiskosten, verblijfkosten, transport, check up’s, follow-up onderzoekingen en consulten heeft laten bekostigen door het SZF. Met betrekking tot de verschillende medische behandelingen, die gezien worden als basisonderzoeken, konden deze naar wij vernemen, hier verricht worden.

In een schrijven van 10 januari 2020, vroeg drs. Ettenburg aan Kromodihardjo goedkeuring voor uitzending ten laste van de Stichting Staatsziekenfonds Suriname voor de personen R. Hooghart, M. Hooghart en D. Hooghart.  Daarin stond aangegeven, dat Hooghart het derde vliegticket zelf zou bekostigen.

Ook heeft de redactie de documentatie in handen van een schrijven op 15 januari 2019, waarin drs. Ettenburg medewerking vroeg, om voor de voedingsgelden op te draaien van het drietal Hooghart, dat extern zou verblijven voor de periode van 16 januari tot en met 28 januari 2019. Het ging hierbij om een bedrag van USD 20, – per persoon per dag. Onderaan deze brief staat met een handgeschreven notitie, dat Hooghart met het SZF zal afrekenen na terugreis. Op 15 oktober 2018 richtte Kromodihardjo een schrijven aan het hoofd van de afdeling Financieel Beheer, dat de heer R. Hooghart gedurende de periode 14 juli t/m 08 september 2018 opgenomen was in het ziekenhuis in Columbia voor medische behandeling.  ‘’Vanwege opgelopen complicaties, werd zijn opname in het ziekenhuis steeds verlengd en was hulp/begeleiding van een familielid vereist, hetgeen meer kosten met zich heeft meegebracht.

Ter dekking van deze gemaakte kosten, wordt alsnog een bedrag van USD 2.000 toegekend ten laste van de post Beheerskosten. Gelieve uitvoering hieraan te geven”, liet Kromodihardo weten in zijn schrijven. Naar wij vernemen, hebben deze reizen naar Columbia het SZF duizenden US-dollars gekost, waarbij de medische behandelingen en alle extra uitgaven die zijn gemaakt door Hooghart en zijn zonen, achteraf werden gedeclareerd en vervolgens uitbetaald.

More
articles