EXORBITANTE WINKELPRIJZEN WURGEN SAMENLEVING

Er komen steeds meer klachten over de hoge prijzen in de winkels. Maar waarom worden producten in Suriname steeds duurder? Dat komt door de stijgende wisselkoersen en de importeurs, die Amerikaanse dollars moeten kopen om aan de producent te betalen.

Een Amerikaanse dollar kost nu officieel SRD 14.29. Elf jaar geleden was dat nog SRD 2.80 en tien maanden geleden, SRD 9. Kortom, importeurs moeten in feite meer SRD betalen om producten te kunnen importeren. En dat voelt de burger, want deze verhoging wordt doorberekend in de prijzen in de supermarkt. Dat de SRD zo weinig waard is geworden, komt mede door het overheidsbeleid van de vorige regering. Maar ook de regering Santokhi heeft de koers doen stijgen.

De overheid geeft volgens een econoom, stelselmatig veel meer uit, dan wordt verdiend. Handelaren die ook Amerikaanse dollars nodig hebben, waren tot voor kort totaal aangewezen op de vrije markt. En daar zijn de wisselkoersen dus een stuk hoger. De prijzen in de supermarkten blijven alsmaar stijgen, want de detailhandelaren anticiperen op een verder stijgende wisselkoers. Zij denken dat als de koers stijgt, ga ik meer moeten betalen, dus ik begin mijn prijzen alvast te verhogen. Ze berekenen marges op basis van de verwachting in plaats van de oude prijs.

De prijzen zijn nu absurd. Keerpunt is van mening, dat er geen ‘eerste hulp’ basisgoederen meer zijn, maar alleen luxe goederen. Levensmiddelen zijn drie keer duurder geworden. Tien jaar geleden kocht je een heel brood voor 5 SRD, nu betaal je 12 SRD. Frisdrank was 6 SRD voor 1,5 liter, nu 18 SRD. Hoe is dat mogelijk? De prijzen voor consumptieartikelen stegen vorig jaar met meer dan 25 procent. Bovendien zijn sommige mensen hun werk verloren door de coronacrisis. De laatste jaren wordt het leven financieel gezien steeds ondraaglijker. Verarming is manifest. Door de enorme prijsstijgingen kunnen burgers zich nog slechts het noodzakelijke permitteren.

Men zegt dat het beter is stap voor stap de top te bereiken, precies zo klimmen de prijzen van basisgoederen en wij als consument, blijven op één plaats of zakken juist. Het leven is nu helemaal omgekeerd, ofschoon je hard werkt, kun je uiteindelijk toch niet genieten van het deel waar voor je gewerkt hebt. Je kunt nu alleen proberen te overleven. Importeurs van basisgoederen zullen uiteindelijk in staat moeten worden gesteld tegen de wisselkoers van de Centrale Bank van Suriname, US-dollars te kopen.

En daarop zou het ministerie van Economische Zaken toezicht moeten houden en elke dag controle moeten uitvoeren, dat producten betaalbaar blijven voor de consument. De regering dient de basisgoederen te garanderen tegen betaalbare prijzen en duidelijk bekend te maken om welke goederen het gaat en wat de prijzen zullen zijn.

Deze maatregel moet leiden tot een verlaging van de prijs van basisgoederen. Importeurs hebben de plicht erop toe te zien, dat ook de wederverkopers zich houden aan de maximumprijzen.

More
articles