Na drie jaar nog steeds geen afkondiging Anticorruptiewet

Volgens DOE-parlementariër, Carl Breeveld, heeft er na ruim drie jaar, na aanname van de Anticorruptiewet, nog steeds geen afkondiging plaatsgevonden door president Bouterse. Hij zegt dat de president zelf zou hebben geweigerd om een commissie samen te stellen, omdat daarmee vele zaken van deze regering aan het licht zouden komen en belangrijke personen uit de NDP, vervolgd zouden kunnen worden. De Anticorruptiewet werd in augustus 2017 aangenomen met 40 algemene stemmen. Oppositionele partijen zouden vaker hebben aangedrongen op de afkondiging van de wet, echter bleef zulks vruchteloos.

Breeveld betreurt het dat recent een aantal wetten na een marathonzitting werden aangenomen en afgekondigd, terwijl de Anticorruptiewet al jaren af is. “De president kondigt hem bewust niet af, omdat ze weten waarmee ze bezig zijn. Vele corruptieve handelingen van deze regering, komen mondjesmaat boven water en met de aanname van deze wet, zouden de daders allemaal achter slot en grendel verdwijnen”, zegt de parlementariër. Hij merkt juist op dat de wet is blijven steken bij de persoon, die in het begin van zijn regeringsperiode had aangegeven, een kruistocht tegen corruptie te beginnen. Breeveld verklaart dat vooral bij de komende verkiezingen van 25 mei, er bewust gestemd moet worden, omdat Suriname goed en integer bestuur nodig heeft. “Als deze wet niet wordt aangenomen, kan geen enkele regering beginnen met goed bestuur. Deze wet kan dienen als dwangmiddel voor elke regering om zich volledig in te zetten en niet te komen aan de middelen van het volk”, aldus Breeveld.

De wetgever neemt het de regering kwalijk, dat zelfs nu haar regeertermijn bijna ten einde is, ze niets heeft gedaan om deze wet in werking te brengen. “De middelen van de staat zijn niet op de juiste manier besteed. Er zijn in vijf jaar 92 leningen genomen, waar zijn al de gelden naar toe. Waarom zou een regering zoveel geld nodig hebben?” zegt Breedveld. Volgens Breeveld wil hij zich in de volgende regeerperiode sterk maken om deze wet in werking te doen treden

More
articles