Grote problemen voor bancaire sector in verschiet?

Suriname heeft momenteel te kampen met een economische crisis, een valutacrisis en ook nog een mogelijke bankencrisis, als de noodzakelijke maatregelen niet worden getroffen. Dit gaf de directeur van De Surinaamsche Bank (DSB) Steven Coutinho aan tijdens een onlinebijeenkomst van de Kenniskring. Hij stelde dat Suriname in de afgelopen jaren meer heeft uitgegeven dan er is verdiend. De staat is gedowngrade naar Triple C. “Als de staat volgens hem binnen 3 dagen niet in staat is de rente van de obligatielening te betalen, zal het land verder gedowngrade worden naar een Default.” Dit zal voor grote problemen zorgen binnen de bancaire sector.

Dit wordt volgens DSB topman een issue voor banken en het bedrijfsleven.

De bond (obligatie)is uitgegeven op de Newyork Law, het is heel erg crediteurvriendelijk, wat betekent dat deze heel verregaande kan treffen tegen een land, om aan hun geld te komen. Argentinië heeft dit aan den lijve ondervonden. De banken zullen hierdoor de International Financial Reporting Standards (IFRS) moeten hanteren. “IFRS heeft een hele andere blik, als het gaat om je accounting, dan lokaal hier gevoerd is”, aldus Coutinho. Banken in Suriname hebben nu een hele hoge exposure als het gaat om de staat. Er zijn heel veel leningen uitgegeven aan de staat. IFRS zal op een gegeven moment hele hoge provisies forceren op banken en dat is geen mooi beeld. Een mogelijk gevolg hiervan kan zijn een ‘Default’ staat. De boekhoudkundigecijfers van de bancaire sector, zullen negatieve gevolgen hiervan ondervinden en corresponding banking issues ondervinden.

Tegelijkertijd is er een situatie, waarbij alle andere bedrijven, die internationaal zouden willen lenen, dit zouden moeten doen, tegen een veel hogere rente. Dit betekent dus dat heel veel situaties, vooral voor bedrijven die internationaal opereren, wat lastiger zullen worden voor financiering. Goederen zullen duurder worden als ze internationaal moeten lenen. “En internationale investeerders vermijden investeringen”, merkte Coutinho op. Verder komt ook de klap van het coronavirus. Heel veel bedrijven in bijvoorbeeld de restaurant- en de toerismesector, hebben op dit moment heel veel problemen, omdat zij geen inkomsten meer hebben. “Ze hebben wel nog steeds de vaste kosten”, aldus Coutinho. Hij ging verder in op de kwestie van de kasreserves. “De lokale banken kunnen en mogen niet de lender of last resorts zijn. Dit zijn tenslotte de spaartegoeden van de burgers”, zei Coutinho. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) en het IMF dienen volgens hem als geldschieters te dienen en niet de lokale banken. “Dit kan nooit meer gebeuren. Dit had op een andere manier aangepakt moeten worden”, aldus de bankdirecteur.

Wat Suriname volgens Coutinho zou kunnen doen, is te gaan herstructureren. Uitstel van betalingen, lagere rentes, mogelijkerwijs de koopsom omlaag. In sommige gevallen gaan landen naar het Internationaal Monetaire Fonds (IMF). Het is een reële mogelijkheid om naar het IMF te stappen, maar de vraag is, of het IMF hiervoor open zal staan. Dit omdat het IMF ook geen mooie ervaringen met Suriname heeft gehad. De bankdirecteur stelt voor, dat de staat zo snel als mogelijk met de crediteuren moet gaan onderhandelen. Dit wordt volgen hem geen makkelijke klus. Als Suriname toch in zee gaat met het IMF, zou het land volgens Coutinho hele structurele en verregaande maatregelen moeten treffen. Het ambtenarenapparaat zou fors afgeslankt moeten worden en de staat zou belastingverhogende maatregelen moeten treffen moeten treffen.

door Adiën Samuel

 

More
articles