Suriname komt met juiste maatregelen uit economische crisis

Fadil Illes en Serena Essed van de politieke partij Alternatief 2020 (A-20), zijn er van overtuigd, dat Suriname uit de economische crisis kan komen. Echter kan dit alleen, als er een regering komt met daadkracht en durf om de juiste maatregelen te nemen. Illes en Essed waren afgelopen zondag live op facebook waarbij de vraag ‘Kan Suriname uit de economische crisis komen?’, werd beantwoord. Veel mensen willen nu van de politieke partijen weten, hoe en wat ze zullen doen om Suriname uit de crisis te halen. Essed is van mening dat dit de valkuil is voor velen, omdat ze zich afvragen hoe het nu te doen en daarmee voorbij gaan aan een visie die je moet hebben. Volgens haar moet elke regering een nationale visie hebben, waarop planmatig beleid wordt uitgevoerd.

A-20 heeft een nationale visie voor de economie, waarbij zij gaan voor behoud van de natuurlijke hulpbronnen. Er moet volgens haar gewerkt worden aan diversificatie van de economie, waarbij er vooral geïnvesteerd wordt in de landbouw en veeteelt. Illes zei dat binnen de pluimveesector in Suriname slechts 35% lokaal geproduceerd wordt, terwijl 65% wordt geïmporteerd. “We importeren meer dan we produceren, terwijl we wel voor 100% in de behoefte kunnen voorzien”. Illes zei dat met visie en vertrouwen in de regering, investeerders zeker zullen zijn dat zij hun geld terug kunnen halen uit de investering. “Niets is zo erg als je geld investeert en morgen hoor je dat de regering een bepaald persoon vergunning heeft gegeven om kip te importeren, terwijl je stallen hebt gebouwd, geld hebt geleend en schulden moet betalen. Je raakt dan failliet, gedemotiveerd en hebt geen geloof meer. Het vertrouwen in deze regering is nu zoek. We hebben goede wet- en regelgeving nodig waarbij lokale producenten beschermd worden”, aldus Illes.

Essed haalde aan dat er veel landen zijn die er veel erger aan toe waren dan Suriname, maar dat zij allemaal met goede plannen de crisis hebben overbrugd en nu top economieën hebben. Ze noemde Israël en Nieuw Zeeland als voorbeeld. Ook Nederland dat de tweede grootste leverancier is van agroproducten, terwijl zijn klimaat niet gunstig is, werd als voorbeeld aangehaald. “Wij hebben alles ter beschikking, maar we doen bijna niets”.  Illes en Essed zijn van mening dat alles valt en staat met vertrouwen. “Als er geen vertrouwen is zal corruptie zegevieren en dat is de afgelopen periode in Suriname gebeurd. Wanneer er een regering komt die corruptie bestrijdt komt het vertrouwen terug”, zeiden de politici.

Er moet veel geïnvesteerd worden in kleine en middelgrote bedrijven. Ook de bijenteelt is volgens hen een belangrijke sector waarin geïnvesteerd kan worden. Landen zoals China en Canada verdienen jaarlijks miljarden US dollars aan de imkerij. “Het klimaat van deze landen is niet eens gunstig. Hier hebben we ongerept bos dat ideaal is voor de imkerij, waarom benutten we het niet. De bijen zijn goed, maar in Suriname alleen bellen we de brandweer, waarbij per jaar heel veel nesten worden vernietigd. De waarde van een nest is ongeveer2500 USD dus per jaar derven we duizenden US dollars. Laten we de expertise naar binnen halen als we die niet hebben, maar we moeten investeren”, zei Illes.

Volgens Essed is het logisch voor elk huishouden die met schulden zit, dat de inkomsten meer moeten worden en de uitgaven verminderen. Hetzelfde geldt voor een land. De overheidsinkomsten zijn SRD 6.6 miljard terwijl de uitgaven aan lonen en subsidies alleen SRD 6.5 miljard bedragen. “Saneren is een impopulaire maatregel, maar het zal moeten als we het land tot ontwikkeling willen brengen. We moeten eerlijk zijn tegen het volk en aangegeven, dat we in een grote put zitten. Nu zien we een verbloemde versie. Het gaat pijn doen, maar als we het samen doen zal iedereen het beter doen, niet slechts een geselecteerde groep”, zei Essed.

Het fiscaalbeleid is niet in goed evenwicht. “Er zijn ongeveer 30.000 stichtingen. Dat is teveel voor een kleine gemeenschap als Suriname. We moeten deze goed identificeren. Wie grote lappen grond heeft moet reële belasting daarover betalen, want vaak wordt er gespeculeerd met grond”, aldus Essed. Zij is van mening dat we in het begin allemaal moeten inleveren met lonen. Ook de president en de ministers. “De situatie ziet er niet deprimerend uit, maar veelbelovend op de lange termijn. We hebben een regering met daadkracht en durf nodig. Een regering die eerlijk wil zijn en de juiste maatregelen wil treffen”, aldus Essed.

More
articles