Strafrechtelijk onderzoek tegen Van Trikt en nu Hoefdraad is internationale schande

Volgens bestuurskundige, August Boldewijn, is het een schande voor Suriname dat er een strafproces gaande is tegen de ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en waarbij de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, nu ook als verdachte zal worden gehoord. Ex-governor, Robert van Trikt, werd in februari na verhoor door de afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname (KPS) aangehouden en in verzekering gesteld. Kort daarna werd ook zijn partner bij Orion Accountants, in verzekering gesteld. Volgens verklaringen van de ex-governor, heeft hij genoeg bewijs, dat hij niet alleen heeft gehandeld en heeft hij daarom gaarne dat ook de overige betrokkenen worden gehoord.

Boldewijn zegt dat het belangrijk is dat wij ons hoofd koel houden en de resultaten van het Openbaar Ministerie (O.M) afwachten. “We moeten nog geen oordeel vellen, zolang het onderzoek nog niet is afgerond”, zegt de bestuurskundige. Echter is hij van mening, dat het feit dat er een strafproces gaande is tegen de ex-governor een schande is die je niet meer kunt wegcijferen.

“De schande is begonnen met het ontslag van Glenn Gersie als governor bij de CBvS, alleen omdat hij niet monetair wilde financieren”, zegt Boldewijn. Volgens hem werd de laatstgenoemde opgevolgd door Van Trikt, die binnen een jaar dingen heeft gedaan, die zich internationaal nog nooit hebben voorgedaan. “Die man heeft peperdure auto’s aangeschaft en heeft ook nog gelden, laten overboeken naar een privé rekening”, aldus Boldewijn. Hij is van mening, dat het nooit zo kan zijn, dat de ex-governor alleen heeft gehandeld, maar dat het OM dat moet bewijzen. “Er is teveel gedaan met volksgelden en er moet daarom opheldering hierin komen”, zegt Boldewijn.

Hij hoopt dat de gemeenschap al deze zaken meeneemt bij het verkiezen van een regering, maar hij is ook bewust van de realiteit. “Bouterse is in het verleden vijf maanden niet in het parlement verschenen en werd op grond van de grondwet, eruit gezet. Je zou denken dat men dit zou afstraffen, maar hij werd wederom kozen en dit keer zelfs als president”, aldus Boldewijn.

More
articles