CHINA GAAT SURINAMERIVIER UITBAGGEREN

De Surinamerivier moet naarstig uitgebaggerd worden, omdat deze aan het dichtslibben is. Hierdoor zijn er de afgelopen periode, regelmatig schepen aan de grond gelopen. Leden van de politieke oppositie zijn van mening, dat de regering al een tijdje belooft om het project van het uitbaggeren van de Surinamerivier uit te voeren, maar dat het te lang op zich laat wachten, omdat de regering volgens haar, waarschijnlijk nog niet klaar is het geld dat geleend is voor dit project, onderling te verdelen.
Een van de resultaten van het staatsbezoek van president Desiré Bouterse aan de Volksrepubliek China, luidt dat er een overeenkomst is getekend voor het upgraden van de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven en wel voor een bedrag van 200 miljoen US-dollar. Het upgraden van de luchthaven zal door China Harbour worden uitgevoerd. Bij de tender voor het uitbaggeren van de Surinamerivier, werd deze onderneming ook uitverkoren om dit enorme project uit te voeren. Het uitbaggeren van de rivier zal volgens minister Hoefdraad, spoedig aanvangen.
Keerpunt vindt het verhaal over uitbaggeren van de Surinamerivier, lijken op de opnamen van een oud cassettebandje, dat de huidige regering maar blijft afdraaien. In december 2012 maakte directeur Michel Amafo van de Maritieme Autoriteit Suriname, MAS, bekend, dat het uitbaggeren van de Surinamerivier in juni 2013 zou beginnen. Aan De West zei hij op 28 december 2012, dat de periode waarin de bedrijven een bod zouden kunnen doen op de aanbesteding, op 14 februari zou aflopen. Vanaf de monding van de rivier tot Para-nam zou volgens Amafo, een nieuwe vaargeul gebaggerd worden. Daarna werd het totaal stil rond dit project. Het uitbaggeringsplan loopt al jaren en zal volgens de minister van Financiën, voldoende kansen bieden voor een goede infrastructuur, maar Keerpunt vraagt zich af of de financiering op de juiste manier zal verlopen, want de baggerwerkzaamheden van de Suriname-rivier zouden volgens plan, in augustus van dit jaar moeten aanvangen, maar tot op heden is er geen begin met de werkzaamheden gemaakt.
Keerpunt weet dat de Surinamerivier door dichtslibbing, steeds ondieper wordt. Dit heeft deels te maken met de sterk verminderde scheepvaart vanuit de monding van deze rivier tot de haven van Paranam. Tot enkele jaren terug, kwamen nog grote aluinaardeschepen van de Alcoa in dit deel van de rivier voor het aanvoeren van allerhande producten en het wederom uitvoeren van aluinaarde. De Alcoa schepen hielden door het regelmatig bevaren van deze rivier, de vaargeul op een redelijk bevaarbare diepte, waardoor andere schepen bij hoogtij, zonder problemen de Dr. Jules Sedney haven konden bereiken. Thans is het zo, dat slechts kleinere vrachtvaarders, met veel minder containerladingen nog naar de Dr. Jules Sedney haven kunnen komen. Daar is men bij de Maritieme Autoriteit Suriname, MAS, al jaren vertrouwd mee en bezorgd om geraakt.

More
articles