Meer senioren hebben langdurige zorg nodig

Het aantal volwassenen ouder dan 60 jaar dat langdurige zorg nodig heeft, zal de komende drie decennia meer dan verdrievoudigen in Amerika, van ongeveer 8 miljoen mensen vandaag tot 27 tot 30 miljoen mensen tegen 2050. Deze trend is het gevolg van het feit dat mensen in de hele regio langer leven, met de grootste winst in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.
“De toename van de levensverwachting is een van de grote prestaties van de afgelopen decennia”, zei PAHO-directeur Carissa Etienne. “Voor veel mensen gaat deze langere levensverwachting echter gepaard met chronische ziekten en handicaps die van invloed zijn op de zelfredzaamheid van mensen.” Hierdoor zal de vraag naar aandacht en zorg aanzienlijk worden verhogen.
Het gaat om speciale zorg die gericht is op ouderen, waardoor zij zo lang mogelijk hun functionele capaciteiten behouden.
“Gezondheidsdiensten moeten worden aangepast aan de behoeften van oudere volwassenen, die een veel effectiever management voor hun zorg nodig hebben. Dit zal niet alleen hun overleving verbeteren, maar ook hun functioneel vermogen maximaliseren en het aantal jaren dat ze afhankelijk zijn van anderen verminderen”, zei Etienne. Vanaf 2017 was 14,6 procent van de totale bevolking van Amerika ouder dan 60 jaar. Tegen 2050 zal dit aandeel naar verwachting bijna 25 procent bereiken in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied als sub-regio, en in sommige landen zelfs 30 procent. Deze veranderingen zullen over slechts 35 jaar plaatsvinden, waardoor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied ongeveer de helft van de tijd hebben om zich aan te passen in vergelijking met andere regio’s in de wereld: deze evolutie omvat bijvoorbeeld in Europa ongeveer 65 jaar, en in Canada en de Verenigde Staten ongeveer 75 jaar.
De levensverwachting in Noord- en Zuid-Amerika blijft stijgen: eind 2017 kon een pasgeboren kind gemiddeld 77 jaar leven, een 60-jarige nog 22 jaar en een persoon die 80 wordt, zou gemiddeld nog 9,4 jaar leven. Maar meer leven betekent niet noodzakelijkerwijs leven in goede gezondheid. In de hele regio is het aantal jaren dat mensen met een handicap leven, sinds 2009 met 12,6 procent toegenomen. “Afhankelijkheid tijdens het laatste decennium van het leven is te voorkomen; mensen hoeven hun laatste jaren niet in slechte gezondheid te leven”, zei Enrique Vega, hoofd van PAHO’s Healthy Life Course-eenheid. “We kunnen deze verandering aanbrengen; er is een systeem van langdurige zorg op basis van mensenrechten nodig dat is geïntegreerd in sociale voorzieningen.”
Volgens het eindrapport van het PAHO-actieplan voor de gezondheid van ouderen 2009-2018, zijn menselijke krachten in de gezondheidszorg slecht voorbereid op de behoeften van ouderen. Minder dan 15 procent van de opleidingen in de gezondheidswetenschappen in Noord- en Zuid-Amerika en minder dan 10 procent van de belangrijkste medische specialismen, omvatten veroudering en geriatrische gezondheid in hun studieprogramma’s. Tegelijkertijd zal onbetaalde gezinszorg, die momenteel het grootste deel van de langdurige zorg uitmaakt en voor het overgrote deel wordt geleverd door vrouwen, de komende decennia steeds onhoudbaarder worden, zowel om ethische als sociale rechtvaardigheidsredenen en vanwege sociaaleconomische en demografische trends, waaronder veranderingen in gezinsstructuur en arbeidsparticipatie van vrouwen. Om gezond ouder worden te bevorderen, zal de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het decennium van gezond ouder worden 2020-2030 leiden, in overeenstemming met de Sustainable Development Goals (SDGs). Het vergt een wereldwijde inspanning om niet alleen ​langer, maar ook gezonder te leven.

More
articles