Wederom porknokkers in concessie Rosebel

Afgelopen maandag 30 september, drong een groep illegale goudzoekers (porknokkers) een concessiegebied van Rosebel Gold Mines (Iamgold) binnen. Het bedrijf dat sedert een week de werkzaamheden weer hervat heeft, zag zich genoodzaakt de zuidelijke mijnen te sluiten.
Eerder dit jaar werd Furgil Aloeboetoe dodelijk geraakt door een politiekogel, toen hij onderweg was naar een concessie van het bedrijf. De situatie zou zodanig zijn geëscaleerd dat er vernielingen werden gebracht aan bedrijfsbezittingen, waardoor de werkzaamheden werden stopgezet. Na goed overleg met de regering en de plaatselijke bewoners, werden de activiteiten in de mijnen op 26 augustus hervat.
Toen Iamgold bemerkte dat illegalen het concessiegebied binnengedrongen waren, werd besloten om vanwege veiligheidsredenen de zuidelijke mijnen te sluiten en zich terug te trekken uit het gebied.
Volgens de voorzitter van de bond, Lloyd Read, is al het personeel en materieel uit het gebied vertrokken. Hij geeft aan dat dat het gaat om een zorgelijke situatie nu het bedrijf ertoe over moet gaan om te sluiten.
Na de eerder ontstane situatie zijn er gesprekken gevoerd tussen de regering, groepen die direct betrokken zijn bij dit vraagstuk (Makamboa) en het bedrijf. De groep die binnengedrongen is, is de Ukemman. Deze groep wil zich niet organiseren en zich ook niet houden aan de afspraken. Met de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Sergio Akiemboto, waren er afspraken gemaakt dat de Ukemman een organisatie zou opzetten en zich zou aansluiten bij de groep van Makamboa.

More
articles