Tweede advocatenopleiding in teken van tucht

De tweede beroepsopleiding voor advocaten, is vandaag door middel van een symposium van start gegaan in het Lalla Rookh gebouw. In totaal zullen 28 advocaatstagiaires deelnemen aan deze tweejarige opleiding. De start van de opleiding staat dit jaar in het teken van de tucht binnen de advocatuur. Verschillende sprekers hebben hun licht over dit onderwerp laten schijnen. Het symposium is georganiseerd door een goede samenwerking tussen Stichting Juridische Samenwerking Suriname- Nederland en de Surinaamse Orde van Advocaten (SOvA). Harish Monorath, deken van de SOvA, zei bij de opening van het symposium, dat de beroepsopleiding het resultaat is van verscheidene mensen, instituten en organen binnen de Surinaamse samenleving en daarbuiten. Hij noemde er een aantal op, waaronder het bestuur van de Orde van Advocaten, de patronen van de advocaatstagiaires, Stichting Juridische Samenwerking Suriname- Nederland, het Hof van Justitie, het ministerie van Justitie en Politie, de Nederlandse ambassade en het Openbaar Ministerie.

Deze opleiding kwam tot stand door middel van het Twinningproject van Nederland voor een bedrag van een kwart miljoen euros.

Monorath zei dat de stichting en de orde honderden uren hebben besteed voordat deze opleiding kon starten. Zo gaf hij aan dat voorheen de cursussen door buitenlanders werden gezorgd, maar thans worden de lessen bijkans volledig verzorgd door ervaren Surinaamse advocaten die de Surinaamse rechtspositie van advocaten voortreffelijk vertolken. Naast hun vakkennis brengen zij de stagiaires ook hun vaardigheden bij. Monorath zei de 28 stagiaires alle steun toe en is verheugd dat zij voor deze opleiding kiezen: “Een advocaat is trots op zijn beroep. Het is een mooi en waardig beroep. Het is tevens een beroep met traditie. Bij ons advocaten behoort nog steeds dat de goede uitoefening van de advocatuur bijdraagt aan in de instandhouding van de rechtstaat.” Dit maakt volgens hem dat het een beroep is met een maatschappelijk opdracht. Hij benadrukte dat geldzucht en het streven van winst daarom nooit op de eerste plaats kunnen zijn binnen de advocatuur.

Dit symposium heeft als rode draad de handhaving van normen en waarden of de kernwaarden in de advocatuur. De komende 730 dagen zullen de stagiaires opgeleid worden tot advocaten. Monorath gaf aan, dat een advocaat behoort tot dat deel van de samenleving dat strikte regels kent en die ook naleeft. “Een advocaat wordt beoordeeld hoe hij of zij als mens zich gedraagt in de samenleving. In dit verband is het goed om de kernwaarden van dit beroep te memoreren”, aldus Monorath.

De kernwaarden van een advocaat zijn: integriteit, partijdigheid, onafhankelijkheid, deskundigheid, vertrouwelijkheid en publieke verantwoordelijkheid. De SOvA pleit ervoor dat deze kernwaarden in ethische regels en standaarden worden gecodificeerd. Hij bandrukte dat advocaten zich dienen te convergeren aan deze kernwaarden. De deken van de SOvA drukte de stagiaires op het hart om zich nu al te convergeren aan deze kernwaarden. Indien zij zich niet hieraan houden, zullen zij volgens Monorath niet kunnen slagen als advocaat. Hij gaf aan dat de normenstelling binnen de advocatuur elk vlak binnen de samenleving overlapt, niet alleen de relatie tot de cliënt, maar ook de relatie tot zichzelf. Dit dwingt volgens hem een advocaat om onder alle omstandigheden fatsoenlijk en correct gedrag te etaleren. “De advocaat heeft aanzien in de maatschappij. Bij het overschrijden van regels kan hij of zij voor het Advocaten Tuchtcollege worden gebracht, op 17 mei 2017 werd geïnstalleerd”, zei de deken van de SOvA. Het tuchtcollege mag op basis van regelgeving en de kernwaarden binnen de advocatuur, een advocaat toetsen als er sprake is van overtreding. Bij overtreding zal het college consequenties aan verbinden welke door het college zelf worden bepaald.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles