‘Overname poliklinieken door RGD geen slecht idee’

Foto: Ivan Summerville

De overheid heeft onlangs besloten om zes poliklinieken in het westen van Suriname die beheerd werden door de Medische Zending (MZ), onder het beheer te brengen van het Mungra Medisch Centrum (MMC). BEP-parlementariër Celsius Waterberg om een reactie gevraagd, zegt dat hij niet negatief tegenover dit besluit staat. In veel gebieden komt de roep ook vanuit de samenleving voor overname van poliklinieken door de Regionale Gezondheidsdienst (RGD).

“Vanwege financiële perikelen kan de MZ de zorgvoorziening in bepaalde gebieden niet adequaat uitvoeren. Voor de overheid is dit een mogelijkheid om de voorzieningen in deze gebieden te verbeteren”, zegt Waterberg. Hij geeft aan dat het voor het MMC een uitdaging zal zijn om de primaire zorg te kunnen bieden, waarbij preventie een prioriteit is.

In veel gebieden in Suriname, zoals in Para en Brokopondo, bestaat de roep voor de overname van poliklinieken door de RGD. “Deze gebieden waren eerder verzorgingsgebieden van de RGD, maar werden enkele jaren terug afgestoten naar de MZ. De overheid zal deze gebieden weer moeten overnemen als blijkt dat de MZ niet uitkomt met haar middelen”, zegt Waterberg.

Hij is van mening dat de overheid ook het kostenaspect moet overwegen. “Als blijkt dat de RGD het aankan en de kosten minder zijn, moeten de klinieken overgenomen worden”, geeft Waterberg aan.

Over de beschikbaarheid van artsen in de desbetreffende gebieden, zegt Waterberg dat het geheel afhangt van de bevolkingsdichtheid. “Bij de RGD zijn er meestal vaste artsen, maar niet alle klinieken hebben een arts. Een arts zou ongeveer 2000 cliënten moeten hebben om werk te hebben en vast te kunnen blijven in een gebied. Als het gebied niet zo groot is, moet de arts maar regelmatig het gebied bezoeken voor controle”, stelt Waterberg.

Ten aanzien van de gezondheidszorg in Suriname, zegt hij dat er altijd ruimte is voor verbetering. “Er zijn grote verschillen als we kijken naar de gezondheidszorg in Paramaribo, de randdistricten en het binnenland”, geeft Waterberg aan. Volgens hem is het financiële aspect slechts een klein onderdeel van de problemen in de gezondheidszorg. “De aanwending van financiële middelen is niet transparant. De overheid stelt de middelen beschikbaar, maar weet niet waar ze terechtkomen. De financiële gang van zaken moet transparant worden”, aldus Waterberg.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles