Viering 35-jarig bestaan EFS College Covab:

‘Voorheen vreesden we geen concurrentie’

Bij de viering van het 35-jarig bestaan van het Elsje Finck- Sanichar College, Covab, haalde de directrice Angele Wallerlei-Kumbangsila, aan dat de organisatie voorheen geen concurrentie hoefde te vrezen, echter ziet ze die realiteit steeds dichter bij komen. Ze haalde aan dat het vroeger vanzelfsprekend was dat Covab de opleidingen voor de zorg gaf, maar dat is nu niet meer zo. “Wij zullen dus keihard aan de slag moeten gaan om onze positie te behouden en uit te breiden”, zei de directeur hedenochtend. De organisatie is in dat kader bezig alle stakeholders in kaart te brengen, maar ook de wensen en behoeften van deze stakeholders. Wallerlei- Kumbangsila zegt dat vanuit een gesloten organisatie, Covab zal moeten gaan naar een open organisatie die open staat voor de inbreng van zijn stakeholders.

Covab is 35 jaar geleden in de maand september opgericht, maar de eerste groep studenten startte op 16 november met college, vandaar dat deze dag gezien wordt als jaardag. Wallerlei- Kumbangsila gaf aan dat de organisatie bezig is haar strategische plan 2018-2020 te schrijven, daarvoor zijn er volgens haar een aantal analyses gemaakt van de organisatie en de omgeving waarin zij functioneert. Ze zegt dat er veel is gebeurd in de afgelopen 35 jaar, maar dat er nog veel werk is dat verzet moet worden om Covab tot een professionele schoolorganisatie te maken.

De hedendaagse realiteit van de 35-jarige viering, is volgens de directeur dat Covab een organisatie is die in termen van volwassenheid zich nog niet bevindt waar ze zou moeten zijn. De financiële situatie is daar volgens haar een van, die is in 35 jaar het slechtst. “Waar de organisatie altijd reserves had, zijn die er niet meer”, benadrukt ze.

In het strategisch beleid van de komende twee jaar, moet de verdere inrichting van de organisatie als hbo-instituut, met de daarbij behorende cultuur van onderzoek, vorm krijgen. Ook de accreditatie van hbo-opleidingen en het ontwikkelen van masteropleidingen, moet verder vorm krijgen volgens de directeur. Het ontwikkelen en aanbieden van onderwijs middels een digitale leeromgeving, is ook van eminent belang. “Alhoewel de naamgeving van de organisatie suggereert dat we ook opleidingen aanbieden voor aanverwante beroepen, is dat helaas niet het geval”, haalt Wallerlei- Kumbangsila aan. De organisatie moet zich daarin verder profileren. Strategische partnerschappen bij het uitvoeren van al deze doelstellingen, maar ook een skills lab, is van groot belang. Om dit te kunnen realiseren, zal er binnen de organisatie een cultuuromslag naar eigen verantwoording en ownership moeten plaatsvinden. Maar ook ethiek zal binnen organisatie steeds meer verankerd moeten worden. Al deze ambities zal de organisatie alleen maar waar kunnen maken, als zowel de interne als de externe communicatie goed georganiseerd wordt. Het creëren van een open klimaat waarbij dialoog gefaciliteerd wordt, is ook belangrijk. Wallerlei-Kumbangsila zegt dat er genoeg werk is voor de komende 35 jaar, maar ze is toch positief gesteld. Ze haalt aan dat het EFS College Covab zijn nut heeft bewezen en nu niet meer weg te denken is uit onze gemeenschap.

Grace Malm-Lackin, voorzitter Stichtingsbestuur EFS College Covab, zegt dat Covab getypeerd mag worden als een lerende en dynamische organisatie die zich steeds aan het verbeteren is. In 35 jaar heeft Covab zijn diensten bewezen als te zijn de Centrale Opleiding voor Verpleegkundigen en Aanverwante Beroepen, waar nu 1159 studenten onderwijs genieten. Covab heeft inmiddels de deuren geopend voor een ieder die op basis-, post-basis- en hbo-niveau voldoet aan de inschrijvingscriteria. Covab is 9001 gecertificeerd.

Malm-Lackin zegt dat deze organisatie voor velen de basis gelegd heeft om te groeien en te bloeien in de zorgsector. Covab heeft ook zijn vleugels weten uit te slaan naar het district Nickerie, waar ook een dependance gevestigd is. Ze zegt dat Covab gedurende de 35 jaar vele veranderingen heeft doorgemaakt op het gebied van onderwijs, organisatiestructuur, HR-beleid en faciliterende dienstverlening. Dit, omdat de student centraal staat. “Covab is zich ervan bewust dat anno 2017 de verpleegkundigen niet alleen de rol hebben van zorgverlener, maar ook tal van andere rollen, waaronder de rol van communicator, richting patiënten, familie, vrienden en specialisten.

Het nieuwe jaar staat in het teken van de implementatie van het nieuwe strategisch plan, waarbij er gewerkt zal worden aan een hoger keurmerk. Verder liet Malm-Lackin weten, dat de organisatie zich ook zal richten op het professionaliseren van het personeel en het verhogen van de verdiencapaciteit. Ook zal er getracht worden om financiële middelen te vergaren voor het opzetten van een skills lab.

Bij de viering van het 35-jarig bestaan van Covab, heeft de directie een goederenpakket overhandigd aan het bestuur van Huize Tyl Tyl. Verder zijn er acht jubilarissen gehuldigd en is de tuinman, Giovano Dipodikromo, die zich elke dag weer inzet en taken buiten zijn werk uitvoert, gekozen tot medewerker van het jaar.

More
articles