‘Nationale bundeling nodig om verdere verarming te voorkomen’

“Wanneer deze trend zich blijft voordoen, dan vrees ik voor het ergste, daarom is het in het belang van de samenleving om vroeg in 2017 een halt aan de verdere verarming toe te roepen”, dit zegt vakbondsleider Robby Naarendorp. Hij benadrukt dat het tijd is voor een nationale bundeling om deze regering af te zetten. De vakbondsman geeft aan dat de oppositie niet alleen in staat is door debatten de verdere verarming van het volk te voorkomen, omdat de coalitie niet daar zit om de belangen van het volk te behartigen, maar die van de regering. Hij beschrijft de huidige De Nationale Assemblee als de slechtste die Suriname gekend heeft sinds zijn onafhankelijkheid. Naarendorp zegt dat een ieder de economische malaise voelt in het land en dat daarom alle groepen binnen de samenleving zich geroepen moeten voelen voor een nationale bundeling. Naarendorp geeft aan dat van het jaar veel huizen niet versierd zijn met kerstlichtjes. Dit is volgens hem een bewijs van ontevredenheid naar de regering toe.

De aanleiding voor de nationale bundeling is volgens Naarendorp de verschillende gebeurtenissen van dit jaar. Hij geeft aan dat Ravaksur in april met de regering een aantal zaken is overeengekomen om het leed van de werkende klasse te verlichten. Echter heeft de regering de staatsbesluiten nog niet afgekondigd voor de particuliere sector waardoor werknemers in die sector niet in aanmerking kunnen komen voor een korting op de belasting. Deze regering houdt volgens Naarendorp van momentopnames om zaken onder controle te houden. Als voorbeeld haalt hij de relatiegeschenken aan van de regering die nu gedoneerd worden aan sociale instellingen. De Stichting voor het Kind, die ook een sociale instelling is, heeft volgens Naarendorp van het ministerie van Sociale Zaken vernomen dat zij geen subsidie voor het jaar 2016 zullen ontvangen. Hij zegt dat het ministerie een reden heeft gevonden om de subsidie daar stop te zetten, omdat de stichting geen kinderen meer kan opvangen. Echter heeft de stichting volgens Naarendorp kinderen tot en met september opgevangen.

Naarendorp verklaart dat deze regering overal leent waar dat maar mogelijk is. Hij is van mening dat ons nageslacht deze leningen zullen moeten aflossen. Ondanks de vele waarschuwingen is de regering toch in zee gegaan met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Naarendorp zegt dat de regering maar een fase van het IMF heeft overleefd. Hij vraagt zich af waarom de regering haar eigen programma niet kan uitvoeren om in aanmerking te komen voor de volgende tranches. De regering denkt volgens de vakbondsman niet aan morgen en bekijkt zaken pas wanneer ze voor de deur staan.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles