Vestiging Suribet-kantoren in wijken baart Rumas zorgen

In de afgelopen periode schijnt het openen van Suribet-kantoren in de verschillende wijken een trend te worden in Suriname. Groepen jongeren hangen de hele tijd rondom deze kantoren. Net als veel andere personen en organisaties, maakt ook Stichting Rumas die voornamelijk werkt onder jongemannen, zich grote zorgen hierover. Volgens Milton Tuart, arbeidsbemiddelaar bij Rumas, is het effect van Suribet op jongeren enorm.
Behalve dat sommige jongeren al hun geld uitgeven aan Suribet- loten, worden jongeren beneden de 18 jaar ook toegestaan om mee te doen. Tuart geeft aan dat Rumas werkt met jongeren tussen de 12 en 24 jaar en dat ook bij hen de gevolgen van Suribet zijn opgemerkt. Gebleken is dat sommige jongeren die zeggen geen busgeld te hebben, dat hebben besteed aan Suribet. “Aan zulke jongeren geven we dan geen busgeld meer, want het geeft aan dat je het niet nodig hebt”, zegt Tuart.
Volgens hem komen veel jongeren niet uit met hun salaris, omdat zij bijna elke dag Suribet-loten kopen. “Soms hebben zij zelfs geen geld om naar het werk te gaan, waardoor zij geld moeten lenen”, zei Tuart. Deze jongeren komen op den duur met grote schulden te zitten. Een ander probleem is dat er ruzies ontstaan als gevolg van het gokken.
Rumas probeert de jongeren zoveel mogelijk bewust te maken van de ge-volgen van gokken, terwijl zij ook leren hoe ze moeten budgetteren.
Tuart ziet graag strenge maatregelen tegemoet voor de aanpak van dit probleem. Een daarvan is dat er aan jongeren beneden de achttien, geen loten verkocht zouden moeten worden. Jongeren zouden verplicht moeten worden zich te legitimeren. Tuart is er een voorstander van om de leeftijd voor het meedoen aan kansspelen, te verhogen. Rumas werkt vanuit het christelijk oogpunt en is geen voorstander van gokken. Desondanks is Tuart van mening dat Suribet de verantwoordelijkheid op zich moet nemen door zo snel mogelijk iets te doen. Suribet had in mei 2018 aangekondigd voorbereidingen te treffen voor de introductie van een Smart Card, die onder andere het gokken voor jongeren onder de achttien jaar onmogelijk zou maken.

 

-door Priscilla Kia-

More
articles