August 20, 2018


UITGESTREDEN


August 20, 2018

De politieke partij in wording, STREI!, lijkt nu al uitgestreden te zijn. In minder dan een maand tijd hebben twee van de vijf bestuursleden de keus gemaakt om de partij te verlaten. Priscilla Dawsa en Samuel Jabini vonden dat het te lang duurde voordat de partij haar rechtspersoonlijkheid had verkregen. Jabini gaf als reden op dat hij bruiste van energie om te werken, maar zei dat de erkenning maar niet kwam. Voor Dawsa werkte het frustrerend, zij vond dat ze geen kant op kon. Zij werd aan de ene kant belemmerd als jongerenwerker, omdat zij gelinkt werd aan de politieke partij en aan de andere kant kon ze op politiek gebied weinig doen, omdat de partij nog niet officieel bestaat. De periode voor het verkrijgen van de rechtspersoonlijkheid duurt uiterlijk zes maanden. Strei! wacht al langer dan zes maanden op erkenning, partijen die na Strei! hun stukken hebben ingediend, hebben hun rechtspersoonlijkheid al verkregen. Wat de reden is van deze lange wachttijd, is niet bekend. De president moet de stukken tekenen en het is geen geheim dat Maisha Neus, voorzitter van Strei! en Dawsa, de regering veel hoofdpijn hebben gegeven door niet alleen het regeringsbeleid aan de kaak te stellen, maar ook mensen te mobiliseren om op straat te gaan en te protesteren tegen de regering. Wie de bal kaatst, moet hem terug verwachten, zegt men, hoewel we niet met zekerheid kunnen zeggen dat dit een rol speelt. Wel is het zo, dat hoe later de rechtspersoonlijkheid verkregen wordt, hoe later de partij kan beginnen met het aanwerven van meer leden. Niet gunstig voor Strei!, want de verkiezingen staan al voor de deur. De partij heeft nog maar drie bestuursleden over en juist de twee leden die politieke ervaring hadden, hebben er de brui aan gegeven. Blijkbaar waren ze er niet klaar voor om de politieke arena in te stappen.