Cuba wint FIBA Women’s Caribbean Cup

Cuba is gisteren winnaar geworden van de FIBA Women’s Caribbean Cup 2018. Dit dames basketbalkwalificatie-toernooi voor deelname aan de hogere CentroBasket 2018, werd van zondag 17 tot en met donderdag 21 juni in ons land georganiseerd. Cuba sloot het toernooi ongeslagen af en bezorgde verliezend finalist de Dominicaanse Republiek haar eerste maar dan ook enige nederlaag.

Cuba, dat als winnaar van poule A was geëindigd en in de kruisfinale met 106-41 van Barbados won, speelde een uiterst sterke eerste quarter. De ploeg sloot deze fase af met 19-6. De Dominicaanse Republiek, winnaar van poule B en in de kruisfinale met 56-41 de betere van Bahamas, herstelde zich enigszins in de tweede fase. De ruststand werd 38-26 in het voordeel van Cuba. Na de spelhervatting goodie de Dominicaanse Republiek het over een andere boeg en werd de achterstand nog meer ingelopen. In de vierde speelperiode werd het echt spannend. Halverwege deze fase kwam de Dominicaase Republiek langszijn: 49-49, waarna de ploeg zelfs een 51-49 voorsprong nam. Cuba liet zich niet van de wijs brengen. Na een time-out herstelden de Cubanen zich middels een 15-3 run, waarin er met drie three-pointers een einde werd gebracht aan de illusie van de Dominicaanse Republiek. De eindscore werd 66-55. Eerder op de dag won Barbados de strijd om de derde plaats tegen Bahamas.

De speelster Amargo van Cuba, die met haar laatst drie three-pointers de Dominicaanse Republiek de das omdeed, werd uitgeroepen tot de Most Valuable Player (MVP) van het toernooi.

Aan deze FIBA Women’s Caribbean Cup 2018 deden acht teams mee. Cuba was ingedeeld in poule A met Bahamas en St.Vincent, terwijl de Dominicaanse Republiek in poule B zat met Suriname, Guyana en Barbados.

Cuba eindigde als eerste in poule A en nam het in de halve kruisfinale op tegen Barbados, de nummer 2 van poule B. De Dominicaanse Republiek speelde als winnaar van poule B tegen Bahamas, de nummer 2 van poule A. Suriname, de nummer 3 van poule B eindigde als zesde. In de strijd om de vijfde plek was St.Vincent, de nummer 3 van poule A de betere.

Suriname is ook gastheer van het mannentoernooi, de FIBA AmeriCup 2021 Caribbean Pre-Qualifier, dat aanstaande zondag van start gaat en tot 30 juni duurt. Hieraan nemen tien landen deel, te weten: Poule A: Guyana, Greneda, Suriname, St.Lucia en St.Vincent. Poule B: Barbados.