Ground breaking ceremony voor nieuwbouw Indiaas Cultureel Centrum

De Indiase president Ram Nath Kovind en president Desiré Bouterse, hebben gisteren kort voor het vertrek van de Indiase president, een ground breaking ceremony uitgevoerd voor de bouw van een nieuw gebouw van het Swami Vivekanada In-diaas Cultureel Centrum. India heeft voor de bouw US- dollar 6 miljoen uitgetrokken, terwijl Suriname de grond ter beschikking heeft gesteld. Met het scheppen van een paar scheppen zand en het onthullen van een plakkaat, is het startsein officieel gegeven door de twee staatshoofden. Het nieuwe Indiaas Cultureel Centrum (ICC) zal in twee jaar opgeleverd worden. De Indiase ambassadeur, Satendar Kumar, gaf aan dat dit centrum het symbool is voor de vriendschap tussen Suriname en India, omdat de grond van Suriname komt en de bouw wordt gedaan door India. Op het terrein komt er een modern gebouw te staan met een auditorium waar 500 mensen opgevangen kunnen worden. Er zullen naast de gebruikelijke dans-, zang- en muzikale instrumentlessen, ook yoga- en Hindi- lessen worden verzorgd. Kumar benadrukt dat het cultureel centrum een weerspiegeling zal zijn van Indiase cultuur, dans, muziek en taal. Iedereen mag zich opgeven om lessen te komen volgen bij het centrum.
Na de ground breaking ceremony was het tijd voor de Indiase president te vertrekken richting de Johan Adolf Pengel Luchthaven (JAP) naar Cuba. Het afscheid op de luchthaven was zeer plechtig. Het begon allemaal al vanaf Lelydorp, waar de leerlingen van verschillende lagere scholen stonden te zwaaien. Jammer genoeg konden de beide staatshoofden niet uitstappen of zwaaien (gezien de aard van de voertuigen) naar de leerlingen. Op een persconferentie heeft president Bouterse aangegeven dit te betreuren en beloofde hij dat hij samen met een regeringsdelegatie de komende week de scholen zal bezoeken. De Indiase president Kovind heeft in het parlement afgelopen donderdag vol lof gesproken over de schooljeugd van ons land. Volgens hem zijn zij het gezicht en de toekomst van Suriname. Hij zei dat India wil bijdragen aan de vorming en capaciteitsversterking van onze jongeren.
President Bouterse gaf op de luchthaven aan dat hij zeer ingenomen is met de wijze waarop de samenleving geparticipeerd heeft in het driedaagse bezoek van de Indiase president. Hij merkte op dat niet alleen mensen die gelieerd zijn aan de regering hebben bijgedragen aan het succes van het bezoek, maar ook personen buiten de regering en de coalitie. Hij bedankte de samenleving, waaronder de lokale artiesten die hebben opgetreden tijdens de receptie voor de zeventig man tellende Indiase delegatie.

Huiswerk voor Suriname
De komst van de Indiase president heeft geresulteerd in het tekenen van negen intentieverklaringen, credit lines van in totaal US-dollar 80 miljoen, de viering van de Internationale Yoga Dag en de ground breaking ceremony van het nieuwe gebouw van het ICC. Het staatshoofd gaf aan dat het nu aan ons land ligt om de kansen te benutten en alle hoofden bij elkaar te brengen. Hij zei dat er samen met Kovind gekeken is naar de mogelijkheden voor economische samenwerking in de goud- houtproductie. Bouterse legde uit dat ruim 17 procent van al het goud in de wereld, in handen is van de vrouwen in India en dat India hierdoor een van de grootse opkopers van goud is. Een investering in deze sector zou ons land volgens hem voordeel opleveren. Hij zei dat er gesprekken gaande zijn met een buitenlandse goudmaatschappij om hier te komen investeren. Echter wenste hij de naam van het bedrijf niet prijs te geven, gezien de gesprekken nog niet zijn afgerond.
Aan India is voorgesteld om te investeren in de houtkap en houtverwerking. Een groot deel van rondhout wordt geëxporteerd naar India. Bouterse zei dat er in 2017 ongeveer 150.000 kubieke meter rondhout is verscheept naar India. Hij merkte op dat er in de toekomst een verbod zal komen voor het uitvoeren van rondhout, daarom is het volgens hem goed om zolang het nog kan, te investeren in deze sector. Indiase ondernemingen zijn volgens hem vrij om zelf hout te kappen in Suriname, omdat er hiervoor geen belemmeringen zijn.
Over de US- dollar 80 miljoen aan credit lines, zei Bouterse dat de afspraken die met India gemaakt zijn, goed gemonitord worden en dat de projectvoorstellen vlot zullen worden gedaan. Dit zal geschieden in samenspraak met het bedrijfsleven. De credit lines zijn aangeboden tegen een rente van 3 tot 4 procent per jaar met een aflossingsvrije periode van 5 jaar met een terugbetaaltermijn van 15 jaar.

door Johannes Damodar Patak

More
articles