NIEUWE BANKBILJETTEN

Toen onze krant het bericht lanceerde dat er stalen vrachtcontainers met geld werden binnengebracht bij de Centrale Bank van Suriname, werd er stellig ontkend dat het om nieuw geld ging, gezegd werd  dat wij zomaar bezig waren met stemmingmakerij. Het Dagblad De West werd verweten valse informatie te verspreiden.

Afgelopen week maakte de Centrale Bank van Suriname (CBvS) bekend, dat er nieuwe bankbiljetten in omloop zijn van SRD 50 en SRD 100, voorzien van de handtekening van bankpresident Glenn Gersie.

Het is gebruikelijk dat van tijd tot tijd bankbiljetten worden vervangen wanneer die beschadigd zijn, maar Keerpunt denkt juist niet dat de biljetten van 50 en 100 in zo een slechte staat verkeren. Als men geld moet bijdrukken om beschadigde of gescheurde biljetten te vervangen, dan zouden dat eerder biljetten van SRD5-10-20 moeten zijn. Als men weer geld heeft laten drukken, betekent het dat de Surinaamse munteenheid verder zal devalueren. Onze economie gaat steeds verder achteruit door het beleid van de huidige regering. De regering Bouterse heeft gefaald om de Surinaamse munt sterk en 100 procent gedekt te houden door haar wanbeleid. Jammer genoeg heeft een groot deel van het volk dat niet willen zien in mei 2015 en gekozen voor deze regering en dit is helaas het resultaat.

In de periode 1996-2000 tijdens regering de Wijdenbosch, kwamen ook containers met nieuwe Surinaamse coupures binnen om de ambtenaren te kunnen betalen. Hun vakantiegeld werd met ongedekt geld uitbetaald. Dat geld werd gedrukt en de drukkers werden niet betaald. André Telting moest, nadat hij de bank had overgenomen, de rekening van al het gedrukte geld voldoen. Door verkeerde bestedingen, geldverspilling en het kiezen van verkeerde prioriteiten bij het gevoerde financiële wanbeleid en zware corruptie, hebben we thans te maken met een situatie waarbij de overheid eigenlijk failliet is.

De regering heeft niet gespaard toen het geld tot 2012 bij bakken binnenkwam uit de aardolie- en goudsector. Men heeft er maar op los gespendeerd en verspild; thans zien we de resultaten van een dergelijk desastreus beleid. Toch beweert die meneer op Financiën, dat er niets aan de hand is.

De Centrale Bank van Suriname, moet ons nu maar komen vertellen waarom zij juist de minst beschadigde biljetten wenst te vervangen.

De koers is de afgelopen paar maanden stabiel gebleven, omdat die kunstmatig in stand wordt gehouden door vraag en aanbod. Wordt de vraag naar vreemde valuta weer groter, dan zal de koers weer stijgen zodat de euro misschien voor SRD 10, – wordt verkocht. De regering doet er thans alles aan om de samenleving rustig te houden.

De doorsnee Surinamer kan het hoofd nauwelijks nog boven water houden. De supermarkten hebben nu nog voldoende levensmiddelen, dus men ziet de ernst van de situatie nog niet in, hoewel de prijzen in de afgelopen tijd met meer dan 100 procent zijn gestegen. Luxe goederen zijn nog beschikbaar voor personen die het zich nog kunnen permitteren. Goedkopere producten zijn ook nog te verkrijgen voor de ‘kleine man’ die het steeds moeilijker krijgt met bijvoorbeeld zijn AOV, die al geruime tijd niet meer toereikend is om te voorzien in de eerste levensbehoeften. Bouterse en zijn regering weten ondertussen precies op welke manier zij het volk zoet kunnen houden.

Er komt volgens dit regiem valuta binnen; vanwaar stroomt het geld dan naar binnen, moet gelijk gevraagd worden? Zijn de goud royalties misschien vooruit betaald? Al dit geld zal dan zijn verspild, want je gaat namelijk niet lenen wanneer je weet dat je binnenkort forse inkomsten zult ontvangen.  De staat Suriname blijft momenteel gewoon verder lenen. Wij blijven ook als burger belasting betalen, maar helaas bepalen wij bij de bestedingen niet. En wie nog niet moe is van dit wanbeleid, zal rustig moeten wachten tot  2020.

R.S.B.