VES-voorzitter: ‘Er is geen bankencrisis in ons land’

De recente ontwikkelingen in het Surinaamse bankwezen zorgen nogal voor onrust in de samenleving. Mensen vragen zich af hoe veilig hun geld nog is bij de bank. Er wordt gevreesd dat mensen hun gelden massaal zullen weghalen van de banken, wat catastrofaal zal zijn voor het bankwezen. Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zegt aan De West, dat er geen sprake is van een bankencrisis in ons land en benadrukt dat de bank momenteel de veiligste plek is om geld op te zetten. Indien mensen toch besluiten om hun geld weg te halen bij de banken, maken zij het alleen maar kwetsbaarder. “Het geld is niet veilig onder je matras, maar bij de banken”, aldus Ramautarsing. Hij legt uit dat door de slechte macro-economische situatie de solvabiliteit bij alle banken is gedaald. Dit houdt in dat de SRD-tegoeden bij de banken zijn verminderd. Echter benadrukt de VES-voorzitter, dat dit niet wil zeggen, dat er een bankencrisis is in ons land. Hij voegt eraan toe dat de cliënten van de banken zich geen zorgen hoeven te maken.
Het is volgens Ramautarsing de taak van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) om erop toe te zien dat de solvabiliteit van de banken niet in gedrang komt.
Hij verklaart, dat de aandeelhouders van de banken met meer kapitaal zullen moeten inkomen als de solvabiliteit gedaald is. De Surinaamsche Bank (DSB) is al een geruime tijd in opspraak omtrent haar financiële positie. Vol-gens Ramautarsing zullen de aandeelhouders in moeten komen met kapitaal om het probleem op te lossen. De regering heeft aangegeven, DSB een financiële injectie te geven. Echter vraagt Ramautarsing zich af, vanwaar de regering met het geld zal komen. Hij is van mening, dat het geld vanuit een andere bron gebracht zal moeten worden. Volgens de wet mag iemand maximaal 20 procent aandelen hebben bij een bank. Echter heeft Assuria N.V. 49 procent van de aandelen, waarna de overheid de tweede grote aandeelhouder is van DSB. Indien de aandelen van Assuria N.V. terug worden gebracht naar 20 procent, zal de overheid volgens Ramautarsing in feite ook moeten inkomen. Vandaag zou er een DSB-aandeelhoudersvergadering zijn. De vergadering is geannuleerd. Wij vernemen dat dit is gedaan om te voorkomen dat de financiële onrust in ons land toeneemt. Volgens informatie waarover wij beschikken, zouden er harde noten worden gekraakt op de vergadering.

door Johannes Damodar Patak

More
articles