Gele koorts uitbraak in Angola

Een gele koorts uitbraak in Angola heeft aan 51 mensen het leven gekost. Op dit moment zijn er meer dan 241 mensen besmet. Het is de eerste keer in dertig jaar dat gele koorts weer opkomt volgens officiële statistieken. Van de 1,6 miljoen inwoners van de hoofdstad, zijn er ongeveer 450.000 mensen gevaccineerd. Gele koorts wordt door geïnfecteerde muskieten overgebracht en er is nog geen specifieke behandeling voor. Deze infectie komt voor in tropische gebieden van Afrika en het Amazonegebied van Latijns-Amerika.

De World Health Organization (WHO) geeft aan dat de symptomen van gele koorts omvatten ernstige hoofdpijn, misselijkheid, braken en vermoeidheid. De ziekte kan bij sommige mensen leiden tot orgaan falen en de dood. De oorzaak van de uitbraak ligt aan slechte sanitaire voorzieningen, door het verstrekken van vruchtbare broedplaatsen voor muskieten.