Toen de huidige regering aantrad, hoopten wij dat het allemaal wel goed zou komen, want de nieuwe machthebbers hadden beterschap beloofd en velen hadden inderdaad een andere c.q. betere reputatie. We leven thans ruim 32 maanden verder, en als wij alle schandalen op een rij zouden moeten plaatsen van de huidige regeerders, willen wij stellen dat wanneer zij verwijten lanceren tegen de voorgaande regering, dan denken wij aan het bekende spreekwoord ‘De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet’. Ontkennen en de schuld schuiven op anderen of struisvogel spelen, daarin zijn onze ‘regeerders’ zeker goed.
Elke keer wanneer er zich een nieuw schandaal voordoet, wordt er om de hete brij heen gedraaid. De verkiezingen komen eraan en natuurlijk zullen er allerlei lijken uit de kast rollen, maar de regering Santokhi solliciteert met haar gedrag en ontkenning, zwaar niet herkozen te worden in 2025. De Surinaamse gemeenschap heeft in de afgelopen paar jaar zoveel schandalen moeten incasseren met betrekking tot grondzaken en toezeggingen van overheidswege, dat we de tel kwijt zijn. We kunnen enkele voorbeelden aanhalen, onder andere dat president Chandrikapersad Santokhi in augustus 2023 had gezegd dat de minister van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), Dinotha Vorswijk, zou worden ontboden. Volgens het staatshoofd kon hij niet langer accepteren, hoe zaken onder leiding van deze minister verliepen op GBB.
Er werden op het ministerie van GBB zaken gedaan, die volgens de president niet door de beugel kunnen. Zo werden er rapporten tegen betaling opgemaakt en in andere gevallen werden er rapporten opgemaakt, zonder dat men naar gebieden gaat voor onderzoek. Trots meldde het ministerie zelf, dat er bijscholing nodig en verzorgd was om dubbele uitgiften te voorkomen, een fenomeen dat conform het aantal rechtszaken daarover, aan de orde van de dag is. Santokhi was niet te spreken over de gang van zaken en noemde die zeer ernstig. Wij vragen ons af wat er toen is gebeurd, want Vorswijk zit er tot op heden. En wij vragen ons af, of het klagen over iets waar men zelf verandering in kan brengen, wel als leiderschap kan worden gezien. Het meest recente schandaal dat kan worden aangehaald, betreft de bereidverklaring die getekend is door Vorswijk voor de grondaanvraag van de mennonieten. Keerpunt heeft deze bereidverklaring tevens ook in zijn bezit en heeft ook een toelichting van de heer Ruud Souverein, vertegenwoordiger van Terra Invest, onder ogen gehad waarin hij zaken wilde ophelderen. “Er is in het stuk land voorbij Witagron ooit een bereidverklaring (404 ha) ontvangen, die vervolgens door Terra Invest zelf is gepubliceerd. Moge hieruit blijken dat Terra Invest nooit een geheim heeft gemaakt van het feit dat er aanvragen zijn gedaan. Deze situatie sluit ook aan bij de berichtgeving van de afgelopen week van de ministers Ramdin en Vorswijk, waarbij aangegeven is dat er wél aanvragen zijn, maar dat geen van die aanvragen is afgehandeld c.q. heeft geleid tot toewijzing”, benadrukte Souverein in zijn toelichting. Inderdaad heeft de vertegenwoordiger meerdere media te woord gestaan, antwoorden gegeven op vragen en documentatie verstrekt.
Nogmaals, voor de zoveelste keer wordt er om de hete brij heen gedraaid door de regering. Vervolgens werd er via sociale media de afgelopen week een film gedeeld door milieuactivist Erlan Sleur, waarop te zien is dat tijdens een bijeenkomst in het Zorghotel, de heer Souverein in totaal 78 bereidverklaringen overhandigt aan de vertegenwoordigers van de mennonitische landbouwers, conform het bericht van Starnieuws. Dit is naar onze mening het zoveelste bewijs dat minister Vorswijk afgelopen vrijdag in De Nationale Assemblee, vrijdag op Facebook, de president, en Ramdin in het tweede uur van Welingelichte Kringen, misleidende informatie hebben verstrekt in reactie op de berichten van John Goedschalk, Rudolph Elias, Rudi Van Kanten en Erlan Sleur. Na geconfronteerd te zijn met documenten die de onwaarheid en de onjuistheid van deze regeringsleden weergeven en van wie handtekeningen op die documenten prijken, borrelde de politicus in de president naar boven. De glasharde belofte werd vervolgens gedaan, dat de mennonieten geen centimeter grond zullen krijgen. Een belofte die niet voor meerdere interpretaties vatbaar is. Er wordt dus met veel interesse gekeken naar wat de bestuurshouding zal zijn van de functionarissen, maar ook de proceshouding van de staat, wanneer die zich straks zal moeten verdedigen in rechtszaken door de belanghebbenden in stamverband levende personen en milieuorganisaties, die al aangekondigd hebben, de situatie niet te zullen accepteren.