LOCKDOWN EN ONHEBBELIJKHEID

De COVID-19 pandemie maakt op het ogenblik weer tienduizenden slachtoffers op dagbasis wereldwijd. Dat niet een ieder zich bewust is van het gevaar dat een COVID-19 virusbesmetting in zich draagt, zien we ook wereldwijd. Dat velen er nog steeds vanuit gaan dat een eventuele besmetting geen fatale gevolgen hoeft te hebben, heeft ook tot gevolg dat men zich in veel landen steeds roekelozer gaat opstellen en ook door dit verwerpelijke gedrag anderen die zeker niet besmet willen geraken, in gevaar brengt. In Nederland zien we dat doordat men zich steeds lakser is gaan opstellen en dacht het virus te kunnen negeren c.q. tarten, dat de besmettingen nu kort voor het ingaan van de winter, enorme stijgingen van vele duizenden besmettingen laat zien. De stijgingen zijn zo verontrustend dat virologen het kabinet Rutte hebben gevraagd, waarom het nog treuzelt om een totale lockdown in geheel Nederland af te kondigen, zoals andere Europese landen voor bepaalde besmette gemeenten met clusters van COVID-19, gelijk hebben gedaan. Rutte en zijn kabinet hebben een groot probleem en misschien te lang gewacht om hard in te grijpen. En nog steeds heeft Nederland geen zware lockdown. Wel is men ertoe overgegaan horecabedrijven te sluiten. De economische gevolgen zijn natuurlijk zeer ernstig en dat is de hoofdreden waarom Rutte het moment nog niet daar acht, om de zaak voor een bepaalde periode potdicht te gooien. Nederland moet ook voor ons een goed voorbeeld zijn van hoe het niet moet. We moeten lering trekken uit hetgeen gebeurt in Nederland en dat allemaal, omdat er veel ongehoorzame burgers in Nederland zijn die er misschien vanuit zijn gegaan en nog steeds gaan, dat COVID-19 een exceptionele griep is die toch niet zoveel slachtoffers  maakt.

Maar de realiteit is toch anders en het besmettingsgevaar is toch behoorlijk groot en dit coronavirus heeft voor mensen met onderliggende ziekten, toch dodelijke gevolgen. In Suriname zijn we ook niet bepaald gehoorzaam als het om het gehoorzamen van de protocollen gaat die door de regering aan ons zijn voorgehouden. Ook zijn er nog veel te veel inwonenden van dit mooie land die denken dat het allemaal niet zo een vaart zal lopen met corona, als je eenmaal besmet bent geraakt. En juist door deze attitude, lopen we allemaal vreselijk groot gevaar in dit land. Als onze hoogwaardigheidsbekleders zelf niet het correcte voorbeeld geven, dan hoe wil men dat de onderdanen dat ook doen. De eerste burger en zijn ministers, doen hun mond- en neuskappen af op plekken waar de besmetting levensgroot kan zijn en waar ook zij de besmetting zouden kunnen overbrengen. En als dan een mi-nister die positief is getest, ook nog in De Nationale Assemblee verschijnt en aan een vergadering deelneemt, dan is voor Keerpunt helemaal het hek van de dam.

En die voorzitter die dan helemaal in de fout gaat door een protesterende wetgever van de oppositie door de politie de zaal uit te laten zetten, is helemaal aanstootgevend en een lachertje. Het protest van de wetgever tegen de aanwezigheid in het hoogste college van staat van een positief COVID-19 geteste minister van Justitie en Politie was op zijn plaats, gaf geen enkele reden tot verwijdering van het lid. Maar ook hier werd wederom het verkeerde voorbeeld aan de bevolking gepresenteerd van hoe het niet moest. De minister had in isolatie moeten blijven tot het testresultaat van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG, bekend was alvorens zich weer in het openbaar te vertonen. De bewindsman had helemaal niet in het college mogen verschijnen. Suriname heeft dus duidelijk een groot aantal positieven die nog niet eens geïdentificeerd zijn en dat geeft toch reden aan te nemen, dat het aantal besmettingen weer drastisch kan stijgen. En juist omdat de regering het weet en wij het allemaal ook zouden moeten weten en realiseren, dienen wij voorzichtiger te zijn en worden. De regering heeft juist om COVID-19 onder controle te krijgen en houden, een avondklok ingesteld. Wij van Keerpunt en met ons nog zovelen, vinden dat men een groot loopje neemt met dit uitgaansverbod van 21.00 uur tot 05.00 uur. Het is gewoon aanstootgevend om te zien hoeveel mensen nog op straat vertoeven en wel lang na 21.00 uur en hoeveel automobilisten nog vrij en blij blijven rondrijden in onze hoofdstad en daarbuiten. En de politie die grijpt nauwelijks of doodgewoon niet in. Waar zal dat nu aan liggen? Gebrek aan brandstof? Gebrek aan manschappen? Gebrek aan enthousiasme? Of gewoon geen controle willen uitoefenen op de naleving van deze door de overheid afgekondigde maatregel? Er is ons zo vaak voorgehouden dat de overheid zou overgaan tot het beboeten van overtreders van de avondklok, maar tot op dit moment merken we niks van deze zogenaamde en aangekondigde bestraffende maatregel. En als men vanwege de overheid denkt, dat men op deze manier COVID-19 onder controle zal krijgen en tot beheersbare proporties zal kunnen terugdringen, heeft ze het totaal bij het verkeerde eind. De controle op de naleving van de door de overheid gestelde anti-COVID-19 maatregelen, is er tot op heden een van ‘likmevestje’. Op een dergelijke manier de zaak benaderen, zal de onhebbelijkheid vanuit de gemeenschap alleen maar doen toenemen. Kennelijk wenst men te kijken hoever men kan gaan en of de regering uiteindelijk harder zal willen of kunnen optreden. Naar de mening van Keerpunt, is het nu meer dan tijd harder te gaan optreden tegen de overtreders. In een land waar geen orde en gezag heerst, zal uiteindelijk de burgerlijke ongehoorzaamheid en misschien zelfs de anarchie, de overhand nemen.

More
articles