Waarom wij `ons’ verleden niet mogen vergeten

Soms sta je als mens er niet bij stil, wat voor invloed het verleden kan hebben op het heden. Wanneer we ons realiseren, hoe onze voorouders naar Suriname zijn gekomen, dan kan de oorsprong van het bestaan van Surinamers uitgestippeld worden. Veel uit het verleden heeft invloed op het heden. Uit de nakomelingen van slaven, immigranten, kolonisten en de eerste bewoners, vormen wij thans een geheel, één Surinaamse natie. Waarbij een ieder zijn cultuur behoudt en beschermt, die ook komt uit het verre verleden. Elk jaar vieren wij de afschaffing van de slavernij, de Hindoestaanse immigratie, Javaanse immigratie, Ingi dey, Marron dey en nog andere. En elk jaar worden verhalen uit het verleden verkondigd, goed of slecht, ze worden uitgebreid verteld. Als we bepaalde gebeurtenissen uit de Surinaamse geschiedenis op een rij zetten, dan durven bepaalde lieden te stellen dat die niet belangrijk zijn, dat een gebeurtenis niet meer van toepassing is, en er sprake is van klaagzang. Deze mensen tonen zwaar hypocriet gedrag, want het zijn dezelfde mensen die bij elke nationale vrije dag /herdenkingsdag hun beste stel aandoen, om dan lekker feest te vieren met andere Sranan mangs. Maar wanneer het gaat om het contemporaine verleden, waarbij sympathie of medeleven getoond moet worden met de nabestaanden van personen die hun leven hebben opgeofferd, dan willen ze over mensenrechtenschendingen niet langer reppen. Dit gedrag is voor hen een uitweg, omdat het toevallig niet in hun voordeel is of vanwege het feit dat het niet om een naaste familie gaat. Of erger nog, de ‘kudde’ is zodanig gebrainwashed, dat zij niet voor reden vatbaar is.

Er zijn een aantal gebeurtenissen die bepaalde Surinamers het liefst vergeten. Een terugblik onthult onmiddellijk gebeurtenissen die het liefst niet worden aangehaald. Enkele die zich in de jaren ‘80 hebben voorgedaan:

– schaarste aan levensmiddelen

– deviezenschaarste

– onze munt totaal waardeloos gemaakt

– geld werd overmatig bijgedrukt, zonder noemenswaardige goud of valutadekking

– werkloosheid

– vlucht van Surinamers naar het buitenland

– armoede; hosselen, voedselpakketten

– avondklok

– de Decembermoorden

– mediahuizen, beschoten of door opzettelijke brandstichting vernietigd

– censuur

– de strijd in het binnenland met vele dodelijke slachtoffers

Als deze selectief opgestelde betreurenswaardige punten goed geanalyseerd worden, dan is het duidelijk dat bepaalde wederom opgeld doen in onze huidige economische situatie. Dit is maar een tipje van de sluier, als we daadwerkelijk en intensiever willen terugblikken op ons recente verleden. Uit het verleden moeten wij leren, zodat deze ernstige fouten in de toekomst niet herhaald worden. `Een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen.’

R.S.B

More
articles