Verruimen schooluren moet breed maatschappelijk draagvlak krijgen

Onderwijsminster Henry Ori is voornemens om de schooluren te verruimen naar 15.00 uur. De gedachte hieromtrent is dat langere schooltijden volgens Ori, tot betere resultaten zou leiden. Tijdens de begrotingsbehandeling werd aangegeven, dat haast overal ter wereld leerlingen van het basisonderwijs gemiddeld 13 uren maken, terwijl het in Suriname slechts 8 uren zijn, waardoor er te weinig tijd overblijft in het nettotraject van het onderwijscurriculum.

Humphrey Bendt, onderwijsdeskundige heeft in het programma Mmanten Taki aangegeven, dat dit onderwerp over het verruimen van schooluren, een breed maatschappelijk draagvlak moet krijgen. Een paar weken geleden is er een lezing verzorgd door een deskundige voor wat betreft dit thema. Er is vervolgens vooronderzoek gedaan, en volgens de deskundige is gebleken, dat internationaal er serieus wordt nagedacht over het vraagstuk van schooluren. De huidige schooluren in Suriname zijn van 08.00uur tot en met 13.00uur. Bendt zei dat het noodzakelijk is dat dit vraagstuk eerst goed moet worden bestudeerd met alle belanghebbenden en we als samenleving moeten nadenken hoe we verder willen met ons onderwijs.

Het is gezond, dat er over dit onderwerp een gedachtenwisseling plaatsvindt,   omdat de gewenste verruiming van schooltijden naar 15.00 uur wel veel tongen heeft losgemaakt. Veel leerkrachten kijken met scepsis naar het voornemen van de minister. Bendt zei, dat er gewerkt wordt aan het transformeren van het onderwijsinspectieapparaat en in een sessie met enkele inspecteurs die allemaal hun eigen mening hadden over dit vraagstuk, was een deel het eens en een ander deel het oneens hierover. Een aantal personen heeft aangegeven, dat het verruimen van de schooltijden onzin is, omdat volgens Bendt, men niet over het onderwerp wil nadenken.

Al heel lang hebben wij te kampen met problemen in het onderwijs, met name de  effectiviteit voor het kunnen bereiken van doelen en de efficiëntie van het verzorgen van lessen. Verder het gebrek aan meubilair en boeken op de scholen, die allemaal ervoor zorgen dat de kwaliteit van ons onderwijs te gronde wordt gericht, waarbij er namelijk ook sprake is veel  drop-outs.  “Onderwijs is het machtigste wapen dat we in Suriname kunnen gebruiken, om dit land te transformeren, en we moeten ons beijveren voor het wegwerken van de achterstand in het onderwijs, anders haal je de doelen in het onderwijs niet”, aldus Bendt.

More
articles