SLM LENINGEN PENSIOENFONDS

De Chief Executive Officer (CEO) van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), Steven Gonesh, gaf in een interview desgevraagd aan, dat het bedrijf een schuldpositie heeft bij het pensioenfonds van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM. Pensioenfondsen staan onder het toezicht van de Centrale Bank van Suriname, die bevoegd is tot aanwijzingen en richtlijnen. Er kan een maximum aan kredieten of rekening-courant relaties gesteld worden, die een pensioenfonds toegestaan is, in relatie tot de organisatie waarvoor pensioenmiddelen beheerd worden, te onderhouden. De CEO was er redelijk transparant over dat de herstructurering van kredieten noodzakelijk is, ook voor wat betreft de geldende normen en het reeds in behandeling zijn van een voorstel, door het bedrijf en pensioenfonds gezamenlijk, voor een oplossing. De situatie heeft zich volgens hem, sedert 2011 ontwikkeld en is ‘oogluikend’ door meerdere betrokkenen en belanghebben ‘toegelaten’. De structuur van het Pensioenfonds SLM, zoals de meeste pensioenfondsen, is er een waarbij degenen die pensioen opbouwen, vertegenwoordigers kiezen, maar ook het bedrijf, voor wie beheer en uitvoering plaatsvindt, vertegenwoordigers kiest, die gezamenlijk het bestuur vormen.

Op een eerdere persconferentie in februari 2024 heeft de Bond Surinaamse Luchtvaartmaatschappij, pensioenopbouw en premiebetaling reeds aangekaart en aandacht ervoor gevraagd dat al geruime tijd, een en ander niet verloopt conform de verplichtingen die het bedrijf heeft aan zijn werknemers. Een uitdaging voor de toezichthouder en voor de rechterlijke macht in dezen, is dat de wettelijke bevoegdheden, zich vooral strekken tot en de regelgeving veel betrekking heeft op het pensioenfonds. De toezichthouder is erg beperkt in de instrumenten naar het bedrijf toe, die namens de fondsen in beheer zijn. Dit betekent dat wanneer een bedrijf verzuimt, de toezichthouder een pensioenfonds kan doorlichten, aanwijzingen en zelfs maatregelen kan opleggen. Maar dat dit bedrijf, dat in eerste instantie verzuimt of tekort schiet, niet binnen de directe invloedsfeer van de Centrale Bank van Suriname als toezichthouder of instituut ligt. Rechtstreekse dwangmiddelen kent de wet maar beperkt toe. Dit kan ondervangen worden doordat de overheid, die voor het operationele en voor overige schulden, wel interventies gepleegd heeft om de SLM operatief te houden, haar bevoegdheden en haar financiële ruimte aanwendt, om personeel en gepensioneerden, concreet tegemoet te komen.

Hetzij als aandeelhouder van de SLM, hetzij als partij met zeggenschap via corporate governance, hetzij als uitvoerder en handhavende autoriteit, op vele gebieden die de pensioenverplichtingen en sociale rechten van werknemer en gepensioneerde kunnen garanderen.

Het instrumentarium van de regering, via toezichthouder en handhaver op het gebied van arbeid en van sociale zaken, is ruim en breed, terwijl ook vanuit Financiën, maatregelen ingezet kunnen worden die het bedrijf in de juiste richting verplichtingen opleggen, waar de Centrale Bank van Suriname die niet rechtstreeks voorhanden heeft. Dit vereist echter vanuit de beleidsmakers op het hoogste niveau zorg en toewijding voor personeel en gepensioneerden, dat gaat voorbij aan imago en bedrijfsvoering, van het bedrijf op zich.

More
articles