KLINIEKEN ONDER VERGROOTGLAS

Het ministerie van Volksgezondheid is zich er bewust van dat op allerlei gebieden, zoals gezondheid, esthetiek en paramedische dienstverlening, er in sneltreinvaart producten worden ontwikkeld die te maken hebben met het lichaam, voeding, uiterlijk en hoe wij ons voelen. Allerlei trends waaien over uit verschillende landen. Sociale media, influencers, e-commerce en bijscholing ontwikkelen zich veel sneller dan wetgeving, regelgeving of lokaal medisch onderzoek. Van onzichtbare plastic a-ligners tot aan huidblekende crèmes, full body scans en van bloedglucoseverlagende prikjes, hulp bij het afvallen tot aan vitamine-infuus en botox-injecties, worden aangeboden zonder de betrokkenheid van artsen. De wijze van aanbieding verschilt van een netwerkje aan amateurs dat als bijverdienste thuis langskomt, tot klinieken met een geavanceerde patiëntregistratie en innovatieve marketingcampagnes. Na klachten, civiele rechtszaken, bestuursprocedures en een Openbaar Ministerie dat ongeïnteresseerd lijkt de strafbaarstelling van de gevaarlijkere uitwassen te handhaven, kwam onlangs een vrouw van in de dertig, te overlijden, kort na een behandeling bij een aanbieder van supplementen infuus.

Het ministerie van Volksgezondheid reageerde publiekelijk met een waarschuwing over zogenaamde vitamine booster drips. De toezichthouder benadrukte het systeem van vergunningen en toestemming en legde de nadruk op evidence-based behandelingen, omschreven als dat er gedegen wetenschappelijke onderzoeken zijn gedaan, die hebben bewezen dat een behandeling of verrichting zinvol of niet-zinvol kan worden geacht.

Het mes snijdt in die zin aan twee kanten. Het ministerie plant zijn conservatieve vlag in een zandbodem van repressie en verouderde regels, terwijl beloofd is paramedici te reguleren, inspectie meer op dialoog te baseren en innovatie onderdeel te maken van protocollen op basis van selectie. De drempel van evidence-based behandelingen zou veel paramedische diensten en producten, veel niet van westerse geneeskundige ontspringende invalshoeken en veel wat esthetiek en welzijn gebaseerd is, remmen, om nog maar te zwijgen van het verlies aan werkgelegenheid en economische activiteit.

Met biotechnologie, stamcelbehandeling, genetische modificatie, micro-dosage en bioscans in opmars, stijgen zowel de levensverwachting als de gap daarbinnen tussen landen zoals Suriname en de meer vermogende landen in de regio. Door de nadruk te laten op investeringen in tertiaire zorg en de baby met het badwater weg te gooien als het gaat om de verruiming van massamarkt paramedische ontwikkelingen, mist Volksgezondheid niet alleen de boot, maar metselt het de haven dicht. Met als gevolg dat een sfeer van grijsheid en illegaliteit gaat hangen rond sommige procedures en behandelingen waar veel Surinamers baat bij kunnen hebben.

De werkelijke oplossingen kent het ministerie al. Bijscholing en updates, flexibiliteit in inspectie en grensbewaking op een integrale manier en hand in hand met justitie optreden op het gebied van direct levensbedreigende situaties.

More
articles