DE ZACHTE LANDING EN DE LANGE BAAN

De zachte landing en de lange baan. In een duizenden keren gedeelde videocompilatie, voert de voortvluchtige voorzitter van de NDP, breedvoerig een ode aan zijn eigen nationalisme. De bisschop schijnt informatie over bewust aangewakkerde onrust te hebben verkregen en roept samen met maatschappelijke groeperingen op, de stembusgang in 2025 als enig middel voor politieke uiting, te accepteren. Ondertussen laat de evenzo voortvluchtige Bordo weten, niet verantwoordelijk te zijn voor het wegdragen van bezittingen bij NIS, door schuldeisers. Terwijl er niet verduidelijkt wordt of hij nog directeur is of niet, en van regeringswege steevast over ‘de leiding bij NIS’ wordt gesproken. Zodat de regeringsvergaderingen niet tot stemverheffing leiden van een vicepresident die de eigen opsporingsambtenaren van de staat, beschimpt als politiek gedreven.

Beide uitingen hebben een hoog gehalte van pak-me-dan-als-je-kan en maken de cynische burger bijna nostalgisch naar de subtiele voortvluchtigheid van Hoefdraad of erkentelijk voor de arrestanten zoals Kromosoeto, Geffrie en Brondenstein, die geen vluchtgedrag vertoonden, maar hun rekening aan de maatschappij proberen in te lossen, hoe bitter of oneens dan ook.

De afzijdigheid van het regeerkoppel en hun algemeenheden over wet en recht nemen niet weg, dat beiden nog kort voor het vertrek en zelfs erna, contact lijken te hebben gehad, rechtstreeks of indirect, met de voortvluchtigen.

Geen van beiden voelt de behoefte af te keuren hoe naasten van de voortvluchtigen openlijk hinten in contact te staan, denigrerend de opsporing zelf bespreken of politiek van vervolging beschuldigen. Ook de financiële gevolgen en het ontnemen van functies en privileges van de drie voortvluchtigen, worden onvoldoende in beeld gebracht.

Er ontstaat een onsmakelijk vermoeden van klassenjustitie, van zachte landingen op de lange baan. Justice delayed is justice denied en het is juist het machismo imago van beide regeringsleiders, dat hun een achterban heeft opgeleverd. Het is tijd voor hen om een actieve rol te gaan vervullen, als wij moeten geloven, dat zij de gelijkheid van iedere veroordeelde onder het recht, onderschrijven en serieus de gevangenneming van de voortvluchtigen nastreven.

R.B.

More
articles