GEWIJZIGDE VRIJHEIDSINZICHTEN

De opsomming van beleving van burgerrechten en vrijheden onder Santokhi-Brunswijk vertoont een bedroevende, dalende lijn. Nadat een IMF-delegatie bij zijn laatste bezoek aan Suriname, zich over de lonen, koopkracht en het sociaal vangnet kritisch uitliet, heeft de regering dit keer geen vragen van de pers toegelaten. Financiën ziet liever de Sovjet en Noord-Koreaanse lijn van pers ‘presentaties’ met ingeblikt zonneschijn, dan vragen van een kritische media.

De Surinaamse Vereniging van Journalisten heeft zich hier niet voor geleend. Ondertussen wordt het interventieteam als werkarm in de strijd tegen de zware criminaliteit ingezet als onderdrukkingsinstrument bij het opsporen van verkochte exemplaren van een boek, waarvan geen enkele onafhankelijke rechter zich over de onrechtmatigheid heeft uitgelaten.

De draaideur die voorlichters, journalisten en communicatiedeskundigen wereldwijd op een carrousel houdt, is een herinnering dat de stoelendans een moment heeft waarop de muziek onvermijdelijk stopt.

Daarin heeft altijd een onbenoemd vertrouwen gelegen, dat wie vandaag perschef is, morgen redacteur kan zijn. Je serveert, de overkant slaat terug, maar geen van beiden begint met een emmer verf de lijnen te verschuiven. En dat is exact waar deze regering en haar werkarmen mee bezig zijn.

Vrijheden die gekortwiekt zijn door een dictator tien jaar lang in democratenvermomming de dienst uit te laten maken, komen nog steeds niet tot bloei. Omdat beide topfunctionarissen in de kern van hun wezen geen interesse hebben in een ambtsketen, maar in een Kroon.

De Kroon is onschendbaar. De Kroon is vrij van kritiek. Wie de Kroon bespreekt, kan het zwijgen opgelegd worden. Want het belang van de leider is landsbelang. En vrijheden zijn er, maar niet voor lastposten, tegenstanders en vraagstellers. En zo bouwt men naar een eeuwigdurende, levenslang presidentschap, te koop met oliedollars als de kraan eenmaal open wordt gedraaid.

En dan kun je zelfs journalisten in stukjes hakken en in een koffer de ambassade uitrollen.

Want de wereld gaat niet eisen om vrijheden die wij als Surinamers, ons zelf hebben laten ontnemen.

 

A.A.

More
articles