AANKOMST NIEUWE SRD BILJETTEN?

De Centrale Bank van Suriname kondigde vorig jaar augustus aan, dat er coupures uitgegeven zullen worden met een waarde van SRD 200 en SRD 500. De moederbank stelde toen, dat het uitgeven van hogere nominaties, tot doel heeft, het betalingsverkeer te vergemakkelijken. De president van de Centrale Bank, Maurice Roemer, vertelde dat in het eerste kwartaal van 2024, coupures van SRD 200 en SRD 500, in omloop zullen worden gebracht. Vorige week maakte Keerpunt foto’s van een grote stalen vrachtcontainer die door de poort van de moederbank reed. Wij vroegen ons af, of in deze lading de reeds aangekondigde coupures zaten. We leven thans in het eerste kwartaal van 2024 en wij verwachten daarom elk moment een bekendmaking van de CBvS, dat de nieuwe coupures in omloop zullen worden gebracht. Er worden nieuwe coupures in omloop gebracht vanwege de macro-economische ontwikkelingen, inflatie, geldontwaarding, grotere vraag naar chartaal geld, onvoldoende bediening via ATM’s, en de enorme arbeidsintensiteit bij verwerking van de coupures.

Tijdens de persconferentie in augustus vorig jaar benadrukte governor Roemer, dat  bij het uitgeven van deze coupures, de wisselkoers niet omlaag zal gaan.  Met de aankondiging van deze coupures, wordt volgens de governor niet bedoeld, een ingrijpen van de monetaire autoriteiten om een waardedaling te voorspellen.

Hij verduidelijkte dat een devaluatie zou betekenen, dat de Surinaamse munteenheid zou dalen tegenover de USD of de euro. Roemer sloot toentertijd een devaluatie van de Surinaamse munt uit. Volgens hem kan een waardedaling alleen inzake een regiem dat wettelijk is afgesproken en ook zit in het IMF-hulpprogramma, om door middel van vraag en aanbod, tot devaluatie te komen.

“Geldontwaarding heeft te maken met inflatie, een kwestie van koopkracht voor u en mij, alle consumenten. Maar de vrees dat het geld daar betrekking op heeft, daar is op dit moment totaal geen verband mee’’, aldus de governor. Roemer wilde op de bewuste persconferentie geen bedragen noemen over de hoeveelheid van deze nieuwe coupures, omdat het geen gebruik is dat dergelijke informatie openbaar wordt gemaakt. De governor stelde dat volgens een bepaald rekenprincipe, de dekkingswaarde tegenover schulden hoog was, en noemde het cijfer 90 volgens het rekenprincipe.

Hoewel de governor en zijn team hebben getracht de komst van de nieuwe coupures uit te leggen, hebben wij gemerkt dat economen niet allemaal op één lijn zitten. De voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Steven Debipersad stelde in 2022, dat het invoeren van bankbiljetten van SRD 200 en SRD 500 geen slecht idee is. Hij verklaarde dat de invoering hiervan, niet betekent dat er sprake is van devaluatie, maar dat er wordt gewerkt aan het verhelpen van een aantal maatschappelijke problemen.

Volgens de voorzitter zou het bijvoorbeeld makkelijker zijn, de pinautomaten te voorzien van geld en zou er meer geplaatst kunnen worden, waardoor we het probleem van een tekort, niet meer zullen hebben. Ook zouden mensen volgens Debipersad, met minder coupures in hun zak moeten lopen om dezelfde waarde bij zich te hebben. Vervolgens sprak de econoom Winston Ramautarsing hierover in 2023, vlak na de aankondiging van de CBvS, dat de introductie van nieuwe coupures met een hogere waarde, heel normaal is wanneer een land zoveel geldontwaarding heeft gehad. ‘’Wij merken allemaal dat de waarde van de SRD is gedaald’’, zei hij. Volgens Ramautarsing is er sprake van twee soorten waarden: de externe waarde (dat is wanneer je dollars moet kopen) en de interne waarde (dat is de praktische waarde, hoeveel je kunt kopen in de supermarkt met je SRD). “Er is een redelijke stabiliteit voor wat betreft de wisselkoers, maar de prijzen in de winkels blijven stijgen, dat wil zeggen dat met mijn salaris, ik steeds minder kan kopen”, aldus Ramautarsing. Volgens hem is het introduceren van biljetten met een hogere waarde een praktische noodzaak en logisch, vooral wanneer je zoveel inflatie hebt gehad. ‘’Maar de timing is verkeerd.

Zolang er geen stabiliteit is, heeft het geen enkele zin om nieuwe coupures in te brengen, het is echt te vroeg. Ik begrijp de Centrale Bank van Suriname in dezen niet”, benadrukte Ramautarsing.

‘’We blijven doorgaan met geldontwaarding, maar er is geen enkel zicht dat de inflatie omlaag gaat. Integendeel, als straks de verkiezingscampagne van start gaat, gaan ze weer geld bossen. Dat er minder gekocht kan worden met het geld is niet door het biljet veranderd, maar slechts door het beleid’’, aldus Ramautarsing. ‘’Er zijn ook internationale ontwikkelingen die zorgen voor prijsstijgingen, maar dan nog is het introduceren van nieuwe coupures voorbarig, als je niet weet waar je naartoe gaat.”

De coupures zijn enerzijds een erkenning van het verhoogde verkeer van chartaal geld en anderzijds van de afname van de koopkracht van de SRD. De vraag is of coupures met een hogere waarde, het economische verkeer niet verder afremmen. Coupures met een hogere waarde hebben in het verleden wel degelijk de nominaal gerichte psychologie van marktpartijen aangezet tot subtiele prijsstijgingen.

More
articles