STUIVERTJE WISSELEN

Het toezicht van de Centrale Bank van Suriname heeft qua wet- en regelgeving een behoorlijke facelift ondergaan met de wetswijziging in 2023. Als instituten versterken één van de pijlers was van het beleid van de nieuwe regering, is onder toeziend oog van het IMF gestalte gegeven aan een robuust vernieuwde monetaire autoriteit, met regelgeving die een instrumentarium geeft voor de eenentwintigste eeuw.

Pensioenfondsen, geldwisselkantoren, banken en verzekeraars behoren nu nadrukkelijk tot het toezichtgebied van de moederbank, met een golf aan regelgeving en richtlijnen in de pijplijn, om de structuur grotendeels in lijn te brengen met het model van voornamelijk de bankensector.

De lijst van vergunning- en geen bezwaar houdende entiteiten, heeft echter veranderingen ondergaan in vergelijking met vorig jaar. Het kan in sommige gevallen gaan om welgemeende groei en structuur, van jarenlang bestaande bedrijven, die de stap zetten naar structureren of gedurfde ondernemers, die een markt betreden waar zij een zakelijk financieel model in herkennen. Sommige namen ogen minder onschuldig en lijken de club binnen te willen sluipen, voordat de beveiliging een metaaldetector installeert.

Dat het toezichtmechanisme niet stilligt, blijkt uit de ingetrokken en niet verlengde vergunningen, waarbij wissel- en geldovermakingskantoren (SURPOST MONEY EXCHANGE N.V. als in het oogspringende naam), klaarblijkelijk bepaalde dienstverlening niet voort zullen zetten.

Naast de grofweg veertien pensioenfondsen die aangesloten zijn bij de brancheorganisatie, de Federatie van Pensioenfondsen in Suriname, zijn ook Vitco, Yokohama en Baitali inmiddels als actieve fondsen door de Centrale Bank van Suriname erkend en onderdeel van het toezichtregime, terwijl Pensioenfonds Grassalco, als vermelding op de lijst ‘niet operationeel’ vraagtekens oproept bij de recente reorganisatie bij het bedrijf en de betekenis voor werknemers en deelnemers.

Onder de verzekeraars valt het op dat de holding structuur van Assuria, die met haar infrastructuur inmiddels ook in Guyana een gezond marktaandeel aan het verwerven is en met investeringen in vastgoed en diversificatie, gerust een homegrown multinational genoemd mag worden, de weg leidt in niet alleen productenportefeuille en marktaandeel, maar in corporate structurering en compliance tot toezicht uitwisselingsverkeer, blijkens de pro-actieve keuze daartoe. Uitvaart verzekeraars Hamdard en Hennep, tonen aan, dat ook productspecifieke verzekeringen, een groeimarkt en instap kunnen bieden.

Met de aantocht van een volgende ronde aan wijzigingen in de Wet Toezicht Geldwisselkantoren en de beoogde verzwaarde taak van de Centrale Bank van Suriname in ordening van een relatief open valutamarkt, zal geïnvesteerd moeten worden in de uiteenlopende specialismen, die het begrip van de gehele portefeuille onder toezicht vereist. Een ‘one size fits all’ benadering, zal niet alleen kosten, maar ook innovatie en ondernemersgeest remmen en in de weg staan. Daarnaast moet ook op het gebied van Fintech, een betere markttoegang mogelijk zijn, met een toezichthouder die betaalverkeer en digitaal betaalgemak, tot prioriteit maakt, zodat een contactloze transactie of een digitale betaalverwerking, toegankelijker is dan een Suribet of mobiele telefoonopwaardering.

 

B.B.

More
articles