DRUGSSMOKKEL EN WAPENHANDEL TEGENGAAN

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (JusPol) had het de vorige week over de drugssituatie in de wereld en de regio, waar duidelijk is dat met collectieve inspanning een vermindering van de drugshandel kan worden bereikt. Dit stelde hij tijdens het seminar: ‘Cocaïne trafficking, Strengthening cooperation between Suriname, the Netherlands and France’. Het ministerie heeft in samenwerking met de Franse en Nederlandse ambassade een tweedaags seminar georganiseerd waar vertegenwoordigers van de rechterlijke macht, officieren van justitie, directeuren van het Korps Politie Suriname (KPS), vertegenwoordigers van de drugsbestrijdingsinstituten, de Douane, Kustwacht en de Nationale Anti-Drugsraad, aanwezig waren. Amoksi heeft toen gesteld, dat Suriname als klein land te kampen heeft met dreigingen en uitdagingen van nieuwe synthetische drugs, geavanceerde transnationale criminele organisaties en niet te vergeten hun werkwijze. Wij van Keerpunt zijn altijd van mening geweest, dat de bestrijding van drugshandel niet structureel kan worden aangepakt zonder de samenwerking en ondersteuning van internationale partners. De uitdagingen zijn over het algemeen wereldwijd enorm, omdat de ondermijnende gevolgen van de druggerelateerde georganiseerde criminaliteit – die een miljardenindustrie is geworden –  zichtbaar is door fraude en corruptie. De drugs, welke worden aangetroffen in de havens van Suriname, blijven een uitdaging voor ons land. Deze uitdagingen zijn door de jaren alleen maar groter geworden, omdat het criminele netwerk geïnfiltreerd is in onze veiligheidsdiensten en de politiek en zich zelfs begeeft onder grote ondernemers. Dit heeft kortom, allemaal te maken met macht en geld. Deze combinatie staat niet los van elkaar, want ook in de rest van het Caribisch gebied en Latijns-Amerika is het systeem totaal verziekt, want net als Suriname hebben zij uitdagingen met betrekking tot illegale vuurwapens. De drugshandel wordt tegenwoordig onlosmakelijk verbonden aan de illegale handel in vuurwapens.

In ieder geval zijn de voornemens van Amoksi en de twee ambassadeurs positief, alleen vragen wij ons af hoe hij die zal verkopen binnen de hoogste regionen van de Surinaamse politiek. Volgens met name het Nederlandse Openbaar Ministerie zou onze vicepresident moeten verklaren of een voorraad goudstaven die onder verdachte omstandigheden was aangetroffen, nu van hem of van de meervoudig voor drugsmisdrijven veroordeelde Wortel was. Het is meer dan duidelijk dat ons systeem totaal is verrot en verziekt, want zeer recent is er naar verluidt door een gespecialiseerde eenheid van het KPS, een inval gepleegd op een woonadres in Paramaribo. In dit huis zou ruim 800 kilo drugs zijn aangetroffen. Waterkant.Net had deze informatie reeds eerder gepubliceerd, en stelde toen in het artikel, dat de vangst niet officieel gerapporteerd was. Naar aanleiding hiervan zijn de autoriteiten een onderzoek gestart om de ware toedracht aan het licht te brengen. De afdeling Public Relations van het KPS heeft bij navraag van de redactie van Waterkant.Net laten weten, niet bekend te zijn met de zaak. Wij vernemen dat Waterkant.Net met de publicatie van dit artikel, een ripdeal op vreemdelingen van ruim 800 kilogram door een onderinspecteur, met een paar lieden van de politie, naar buiten heeft gebracht. Het gaat volgens de bekomen informatie om twee vliegtuigladingen. Na dit bericht is er met geen woord meer gerept over deze zaak.

Zo zijn er genoeg voorbeelden van afrekeningen die betrekking hebben op coke-ripdeals in ons land. De liquidatie op D. Groenfelt in mei 2019 bij On The Run, staat mogelijk in verband met zo een ripdeal, want hij behoorde volgens de Nederlandse media tot een van de rivalen van Ridouan Taghi. Denk ook aan wat er in 2020 gebeurde, toen verscheen in de media het verhaal dat agenten een piloot buiten het vliegveld van Zorg en Hoop zouden hebben klemgereden, en hem een lading van 400 kilo drugs afhandig zouden hebben gemaakt. Later werd het spul weer teruggeven, toen zij door hadden wie de werkelijke eigenaar was van de lading. De afdeling Onderzoek Personeelszaken (OPZ) werd getipt in deze zaak en was bezig met het onderzoek naar de betrokkenheid van de politiemannen. De Narcotica Brigade trof geen drugs aan in het toestel, maar de drugshond sloeg alarm. De piloot en zijn helper werden naar aanleiding hiervan gearresteerd. Vervolgens werd de piloot in september vorig jaar door de rechter-commissaris in vrijheid gesteld.

Volgens de e-mail van de DEA-agent, had de piloot vóór de arrestatie minstens sinds het eerste kwartaal van 2020 drugsvluchten uitgevoerd vanuit Amatopo naar de luchthaven Zorg en Hoop. Gelegen diep in het dunbevolkte grensgebied van de jungle met Guyana, aan de Corantijnrivier en naast een landingsbaan, is Amatopo een ideaal overslagpunt voor alles wat het land wordt binnengesmokkeld. Volgens bekomen informatie heeft de voormelde piloot op deze locatie een lodge.

Dit soort ontdekkingen bevestigen alleen maar hoe diep het netwerk is in ons land en dat het allemaal met elkaar is verbonden. Toeval bestaat niet, want zo werken drugskartels nu eenmaal.

De enige manier om drugscriminaliteit en wapenhandel tegen te gaan, is om een internationaal netwerk te vormen en het probleem structureel aan te pakken. Justitie botst immers op tegen meerdere illegale netwerken die grensoverschrijdend werken, goed gefinancierd zijn en qua technologie, steeds inventiever en gevaarlijker bezig zijn. Dat varieert van drones en onderzeeërs tot aan satelliettoegang, encryptie van boodschappen, berichten op het darkweb tot cryptocurrency en andere fintechnologie en assets.

More
articles