SWM HEEFT NU GELD NODIG

Voor de watervoorziening van Paramaribo, Wanica en Para zijn er ongeveer vijftien pompstations beschikbaar. Deze staan allemaal in verbinding met elkaar. Indien er een stroomonderbreking in een onderstation plaatsvindt, duurt het minimaal een paar dagen tot wel maximaal een maand alvorens de pompen weer optimaal kunnen produceren. Dit leidt in feite tot een lage waterdruk in bepaalde verzorgingsgebieden.  Er is ruim USD 7 miljoen nodig om de meest nijpende problemen op te lossen bij de SWM.

Het is overduidelijk dat de waterpompen van de SWM aan vervanging toe zijn en ook de capaciteit moet sinds jaar en dag worden uitgebreid. In het afgelopen jaar is de vraag naar water steeds groter geworden, doordat er steeds meer woningen zijn gebouwd en daarbij hele woonbuurten met volkswoningen zijn aangesloten aan het waternet. Zo is het aantal huisaansluitingen van bijkans 45.000 in de afgelopen tien jaar gestegen naar meer dan 100.000. Hoewel het aantal huisaansluitingen is gestegen, hebben opeenvolgende regeringen en de SWM niet aan capaciteitsvergroting gedaan. Al enkele weken hebben verschillende buurten te kampen met een tekort aan drinkwater.  Volgens de vicepresident heeft de SWM al een plan gereed om het probleem op te lossen, maar de financiële middelen blijven vanwege het ministerie van Financiën en Planning uit. De SWM is al jaren stiefmoederlijk behandeld door de voorgaande regeringen en de huidige regering moet maar bekijken hoe zij deze kwestie oplost.

In De Nationale Assemblee, DNA, werd dit probleem besproken en verschillende parlementariërs waren van mening, dat de prioriteiten van de regering verkeerd liggen. Er werd toen verwezen naar de bouw van de nieuwe vergaderzaal van DNA, die iets meer dan USD 6 miljoen kost en het slopen van het Hoofdbureau van Politie. Deze gelden kunnen volgens DNA-leden, beter worden geïnvesteerd in het onderwijssysteem en de waterproblematiek. Wij zijn van mening, dat de prioriteitstelling van de regering inderdaad niet goed is en wij vragen ons af, waarom het zo moeilijk is de SWM te voorzien van de financiële middelen die nodig zijn om de nodige reparaties te doen. Het is voor velen heel erg enerverend om dagelijks te piekeren of er nu water binnenkomt of niet. Huishoudens zijn afhankelijk van water, indien dat niet optimaal beschikbaar is, kan er niet gekookt, niet gebaad en kunnen ook geen kleren worden gewassen. Hier praten we natuurlijk over kleine hoeveelheden aan water, maar het bedrijfsleven heeft in dezen ook zwaar te kampen met dit waterprobleem en dan praten we over stagnatie in de productie, omdat er niet optimaal water binnenkomt. Het is dan wel mogelijk om water te kopen bij een waterleverancier, maar het kost per keer ook rond de SRD 800 om je duro tank te vullen. Kortom, de SWM heeft nu geld nodig en niet morgen. Er moeten nu structurele oplossingen komen voor de reparaties en dan kan er daarna verder worden opgemaakt hoeveel de uitbreiding zal kosten.

More
articles