Maduro: ‘Venezuela erkent Internationaal Gerechtshof niet inzake grenskwestie met Guyana’

De jurisdictie van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) om de grensconflictzaak tussen Guyana en Venezuela voor te zitten, lijkt voor de door president Nicolás Maduro geleide regering niet van belang te zijn. In feite vertelde president Maduro zelf aan de staatspers dat “Venezuela het Internationaal Gerechtshof nooit heeft erkend, noch zal erkennen voor de oplossing van deze kwestie”, aldus een Bloomberg-artikel van 31 oktober.

Het Internationaal Gerechtshof heeft tweemaal zijn jurisdictie bevestigd om de controverse tussen Venezuela en Guyana aan te pakken, en daarmee de mogelijkheid geboden voor een definitieve, bindende en rechtvaardige regeling onder internationaal recht. Maar ondanks deelname aan de ICJ-procedure, probeert Venezuela van het proces af te wijken.

Maduro stelde in september voor om president Irfaan Ali rechtstreeks te ontmoeten om het Akkoord van Genève uit 1966 te hervatten, nu Venezuela zijn agressieve houding opvoerde vanwege de biedingsronde van Guyana. Dat omvatte onder meer toegenomen militaire activiteiten en troepenmobilisatie door Venezolaanse troepen in de nabijheid van de grenzen van Guyana. En meer recentelijk het aanstaande referendum van Venezuela om de regio Essequibo – tweederde van Guyana’s grondgebied – over te nemen.

De regering van Guyana heeft gezegd dat zij er vast van overtuigd is dat het Internationaal Gerechtshof het geschikte platform is om de territoriale claim van Venezuela aan te pakken.

Guyana wendde zich tot het Internationaal Gerechtshof en vroeg om bevelen die het referendum van Venezuela zouden blokkeren. In dat verzoek verzoekt Guyana het Hof om een bevel dat Venezuela verbiedt enige actie te ondernemen om de soevereiniteit over de Essequibo-regio of enig ander deel van het nationale grondgebied van Guyana te grijpen, te verwerven of aan te tasten, of te doen gelden of uit te oefenen. Dit is in afwachting van de definitieve vaststelling door het ICJ van de geldigheid van het arbitraal vonnis uit 1899 dat de landgrens tussen de twee staten vastlegde, en van de definitieve en bindende aard van die grens.

More
articles