Del Castilho: ‘Niemand gaat iets merken van maatregelen in november’

DA’91-voorzitster Angelique del Castilho, zegt dat nog voordat het besluit van de regering was genomen de verzwarende maatregelen op vaste lasten door te voeren, het haar partij al duidelijk werd door de uitlatingen van minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing. Volgens Raghoebarsing in het parlement, zou niemand iets merken van de maatregelen genomen op brandstof, gas en nutsvoorzieningen.

Del Castilho reageerde hierop door te stellen, dat de minister helemaal geen contact meer heeft met de samenleving. “Hij leeft niet meer in de dezelfde wereld als wij, die hier in dit land elke dag weer moeten zien uit te komen met onze dagelijkse behoeften en vaste lasten’’, aldus Del Castilho.

‘’Voor de regering is er geen verzwaring van de maatregelen, omdat wij als het volk betalen voor de brandstof, gas en nutsvoorziening, dus betekent de verzwaring van de maatregelen niets in hun eigen budget. Ze voelen het niet.” Voorts vertelt Del Castilho dat ze een moeder ontmoette die onderweg was naar een van haar twee jobs, waarmee ze hoopt rond te komen. “Maar nee hoor, ook dat zwoegen is niet genoeg”, aldus Del Castillho, want de vrouw is op zoek naar nog een werk om te zorgen voor haar gezin.

Bovendien kunnen Surinamers zich geen vrije dagen meer permitteren, omdat alle jubileumdagen benut worden voor extra werk om zo de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. De staat geeft steeds meer vrije dagen uit, maar het volk kan niet feesten, het moet zoeken naar karweitjes om te kunnen overleven.

De moeder die onderweg is naar haar tweede baantje, probeert overal waar het kan te vragen naar werk voor het komende Divali, het lichtfeest en de vrije dag.

Voor de ‘kleine man of vrouw’ zijn er geen uren genoeg om te werken. De moeder heeft een zoontje van zeven jaar en ze zegt dat ze elke vrijdag nog zou willen werken om te kunnen voorzien in de goede zorg van haar zoontje.

Del Castillho wijst ook op het verwerpelijke bij nutsbedrijven waar de corruptiebestrijding te wensen overlaat, waar mensen in machtsposities ongeoorloofde gunsten verlenen in ruil voor wederdiensten. “Een probleem dat vaker voorkomt”, aldus Del Castilho. Ze refereert aan bestaande rapporten, “die aangeven wat er allemaal mis is in deze bedrijven, maar er wordt geen actie ondernomen”. Volgens haar worden er geen correcties gepleegd en verlieslatende bedrijven en parastatalen worden in stand gehouden met het geld van belastingbetalers.

“In plaats van dat bovengenoemde bedrijven in de private sector worden overgeheveld zodat de samenleving er ook iets aan gaat overhouden”, zegt Del Castilho. Voorts is ze van mening, dat als de verlieslatende bedrijven worden geprivatiseerd en gecommercialiseerd, er zo nieuwe producten komen op de markt, waarvoor belasting wordt betaald. “Ook de samenleving kan ervan profiteren, in plaats van dat ze nu juist steeds meer moet afdragen en steeds minder overhoudt”, aldus Del Castillho.

Ook maakt ze duidelijk dat er niet eens genoeg is voor de zorg. Volgens haar moet een goed belastingsysteem naar draagkracht en leefstijl, belast worden. Ze wijst erop dat de btw onder andere te maken heeft met leefstijl en ingericht wordt op grond van hoe luxer het item, hoe zwaarder het belast moet worden. Volgens haar zouden de behoeften die behoren tot de voedselconsumptie en andere noodzakelijke zaken van huishoudens met een laag inkomen, onbelast moeten zijn.

Ook blijft ze van mening, dat belastingschijven aangepast zouden moeten worden, zodat niet meer dan 10 tot 15 procent loonbelasting wordt ingehouden. “Dat is waar het naartoe gebracht zou moet en worden door de regering”, aldus Del Castilho. Ook merkt ze op, dat alle diensten die aan de samenleving geleverd moeten worden door de overheid vlekkeloos dienen te geschieden en dat ervoor gezorgd moet worden dat het volk erop kan rekenen, dat zaken zoals vuilophaal, schoonmaak van kreken en kanalen en alle andere zorg in de gemeenschap, worden gerealiseerd.

Volgens haar moet het bewoners op sommige plaatsen niet overkomen dat ze onaangenaam verrast worden met een oerwoud dat ontstaat uit een kanaal, omdat de staat het niet onderhoudt en dat er door een straat gereden moet worden die onberijdbaar is geworden vanwege de enorme gaten in de weg, er geen regelmatig openbaar vervoer is, en automobilisten dagelijks rampzalig in de kosten worden gejaagd door de abominabele slechte wegen, omdat de staat ook dat niet goed heeft georganiseerd.

‘’Ook als iemand de steun van de regering inroept die bij niemand op de knieën hoeft te gaan. Niet bij het Kabinet van de Vicepresident of dat van de president, om een kleine geit of swit sani te gaan bedelen’’, aldus Del Castilho. Volgens haar hoeft dat niet te verworden tot een propagandastunt. Volgens haar wordt er steeds geroepen dat er geen geld is, “maar dat maakt duidelijk, dat er een grote mate van verspilling plaatsvindt”. Voorts is ze van mening, dat de makkelijk tot slachtoffers te maken personen worden getroffen, zoals ambtenaren en andere loontrekkers. Ze zegt dat ze naar de multinationals moeten gaan om daar de belasting te gaan halen, daar te onderhandelen, of bij de goudzoekers moeten gaan om daar de belasting naar de juiste hoogte van zeven procent te brengen, slechts bij goede voornemens. Nu na vier jaren, gaat het registreren van goudzoekers zogenaamd opnieuw gebeuren. Waarschijnlijk gaat dat nooit gebeuren. De loontrekker en ambtenaar worden voor het blok gezet. Het is te gek voor woorden.

Del Castiho wijst erop dat de vakbeweging zich laat infomeren en is elke keer in gesprek met de regering. Een ontzettend grote mate van geduld doet zich voor, vindt Del Castilho. Volgens haar geeft de vakbeweging heel veel ruimte aan de regering om weg te komen. Ook is ze van mening dat de regering zich niet wil houden aan afspraken. Del Castilho roept de vakbeweging op, rekening te houden met haar geloofwaardigheid tegenover het volk.

De vakbeweging haar taak is niet om de regering ruimte te geven, maar om de belangen van de werkers te beschermen. “Natuurlijk moet er een realiteitszin aanwezig zijn, maar een regering moet gedwongen worden zich aan haar woord te houden”, aldus Del Castillho.

More
articles