WE LEREN HET MAAR NIET

Het Instrument Landing System, ILS, dat de gezagvoerder van een passagiersvliegtuig en zijn copiloot bij slecht weer behulpzaam moet zijn een veilige landing te maken op de Johan Adolf Pengel Luchthaven te Zanderij, functioneert voor de zoveelste keer niet. Dit keer hebben dieven de koperen bedrading, verbonden aan het systeem, gesloopt en weggedragen. In de jaren tachtig en nadrukkelijk op 7 juni 1989, werkte het ILS-systeem ook niet en stortte een DC8 van de SLM nabij de luchthaven neer, na een boom te hebben geraakt.

Er was toen zeker sprake van pilot error van de onbevoegde Amerikaanse gezagvoerder Rodgers, die besloot onder zware mist en ontbrekende ILS, te laag in te vliegen en daarbij een boom raakte. Ruim 170 passagiers en bemanning kwamen toen bij deze grootste vliegramp in de Surinaamse geschiedenis om het leven. De West publiceerde daags daarna de gesprekken van de flight recorder, waaruit glashard naar voren kwam dat Rodgers – die zeker niet meer mocht vliegen – deze kardinale fout had begaan en daarmede bijna alle inzittenden de dood injoeg. Maar indien ook toen het Instrument Landing System goed functioneerde, had Rodgers misschien besloten uit te wijken naar bijvoorbeeld Cayenne. En juist omdat Suriname te maken heeft gehad met een dergelijke ramp, zouden we er voortdurend op moeten letten dat alle navigatieapparatuur op de JAP-luchthaven piekfijn in orde is. Nu hebben dieven ervoor gezorgd dat het ILS wederom buiten werking is. Maar wat de zaak nog erger maakt, is dat we zo roekeloos zijn door niet aan het buitenland te melden, dat het ILS weer is uitgevallen. Geeft aan wat voor verfoeilijke mentaliteit er thans in dit land heerst. Als buitenlandse maatschappijen straks besluiten niet meer hierheen te vliegen, omdat we een totaal onveilige haven zijn, zullen de beleidsmakers misschien wakker worden en beseffen, dat deel zijn van de internationale luchtvaart ook geld kost en dat we die middelen vrij moeten houden en of maken. Wat Keerpunt vooral steekt, is dat we overall laks mee zijn in dit land. Het ILS-systeem moet ten spoedigste gerepareerd en operationeel worden. We kunnen ons niet veroorloven dat men straks niet eens meer hierheen wenst te vliegen wegens de onveiligheid.

En waar deze overheid voortaan goed voor moet zorgen, is dat de JAP-luchthaven optimaal dient te worden beveiligd en wel 24 uur per dag. Hoe kan het in hemelsnaam dat dieven tot bij het ILS-systeem kunnen komen en vernielingen aanrichten? Dat komt, omdat men de luchthaven al decennialang heel slecht of helemaal niet bewaakt en dan in het bijzonder in de nachtelijke uren. Daar moet zonder meer een eind aan worden gebracht. Overigens is niet slechts de JAP-luchthaven onbewaakt. Ook te Zorg en Hoop schort het behoorlijk aan de beveiliging. Het is zo erg, dat enige tijd geleden, men zelfs getracht heeft een vliegtuig van een ondernemer te stelen.

Dat we laks zijn en overal bij talmen, is geen geheim. Er zijn echter zaken waar we niet omheen kunnen en zo een zaak betreft de beveiliging van alle havenfaciliteiten en daar valt natuurlijk de JAP-luchthaven zeker onder. Hopelijk beseft men dit nu wel bij deze regering.  Om calamiteiten te voorkomen, moet er zo snel mogelijk een ILS-systeem te Zanderij in werking worden gebracht.  En als we de mensen niet hebben om de ILS te herstellen, moeten die ten spoedigste worden ingevlogen.

More
articles