‘Overgrote deel van overheidsfunctionarissen in het Caribisch gebied is corrupt’

Uit het Corruption in the Caribbean-rapport van het World Justice Project blijkt, dat de meerderheid van de mensen in het Caribisch gebied gelooft dat overheidsfunctionarissen corrupt zijn. Op basis van nationaal representatieve enquêtes geeft het rapport de stemmen weer van mensen in 14 Caribische landen en hun ervaringen en percepties van corruptie in zowel de publieke als de private sector. Het nieuwe Caribische rapport publiceert aanvullende inzichten uit de enquêtes onder huishoudens in Antigua en Barbuda, de Bahama’s, Barbados, Dominica, Dominicaanse Republiek, Grenada, Guyana, Haïti, Jamaica, St. Kitts en Nevis, St. Lucia, St. Vincent en de Grenadines, Suriname en Trinidad en Tobago.

Family & Friends

Gemiddeld gelooft 80% van de respondenten in Caribische landen dat ambtenaren regelmatig overheidscontracten gunnen aan vrienden of familieleden. Hier scoort Suriname 89% tegenover de gemiddelde score van 80%. 66% gelooft dat ambtenaren regelmatig om steekpenningen vragen. Bovendien gelooft gemiddeld 74% van de mensen dat politici vaak openbare middelen gebruiken om hun eigen gezin te helpen. ‘’Wanneer percepties van corruptie alomtegenwoordig zijn, wordt het vertrouwen van het publiek in overheidsinstellingen ondermijnd en wordt de rechtsstaat verzwakt‘’, zegt Elizabeth Andersen, uitvoerend directeur van het World Justice Project.  Volgens haar brengt corruptie de stroom van middelen ter ondersteuning van de openbare veiligheid, gezondheid en onderwijs in gevaar en ontzegt mensen eerlijke toegang tot kansen.

‘’Bestrijding van corruptie is een belangrijke doelstelling voor regeringen, de particuliere sector en maatschappelijke organisaties over de hele wereld.‘’ De bevindingen in het Corruption in the Caribbean- rapport bouwen voort op gegevens uit de 2022 World Justice Project Rule of Law Index, die de afwezigheid van corruptie meet als een belangrijke rechtsstaatfactor voor 140 landen over de hele wereld. De Index is gebaseerd op landelijk representatieve enquêtes onder huishoudens en enquêtes onder deskundigen.

Steekpenningen

Het rapport Corruption in the Caribbean onderzoekt specifiek de prevalentie van omkoping in de regio. Hoewel de perceptie van corruptie in de publieke sector hoog was in de onderzochte landen, meldde gemiddeld slechts 7% van de mensen die recent contact hadden met overheidsfunctionarissen dat hen werd gevraagd om steekpenningen, gunsten of een extra geldbedrag. De meest voorkomende gevallen van omkoping deden zich voor tijdens interacties met autoregistratie-/rijbewijsbeambten (gemiddeld 9% in de onderzochte landen) en politieagenten (8%). De minst frequente betrokkenen waren lokale politici (2%), artsen en verpleegsters in openbare ziekenhuizen (2%) en leraren op openbare scholen (3%). Mensen in Antigua en Barbuda, samen met Grenada, rapporteerden het laagste percentage ervaringen met omkoping in de publieke sector, namelijk minder dan 1%, terwijl 19% van de respondenten in de Dominicaanse Republiek en Haïti meldde dat ze in de afgelopen 12 maanden geconfronteerd werden met omkoping. Jamaica (17%) en Guyana (16%) hadden ook vergelijkbare percentages van omkoping in de publieke sector.

Bevindingen uit het nieuwe rapport laten zien dat slachtofferschap van omkoping binnen de particuliere sector ongebruikelijk is in het Caribisch gebied. De uitzondering hierop is Guyana. Uit de gegevens blijkt dat van de 39% van de Guyanese respondenten die de afgelopen 12 maanden contact hebben gehad met de particuliere sector, 18% steekpenningen heeft betaald. De enige andere landen die slachtofferschapscijfers in de particuliere sector van meer dan 5% rapporteerden, waren Haïti (8%) en de Dominicaanse Republiek (7%). Het gemiddelde percentage slachtoffers van omkoping in de particuliere sector in het Caribisch gebied is 3%.

Uit het rapport blijk dat politici uit Suriname zich bezighouden met corruptieve praktijken. Aan respondenten werd gevraagd hoe vaak corruptieve parktijken door overheidsfunctionarissen plaatsvindt. Bij deze vraag scoort Suriname met 88% hoger dan het regionale gemiddelde van met 81%. Op Bahamas na, scoort Suriname het hoogst. Bahamas scoort 90%.

Nepotisme en stemmen kopen 

De perceptie van nepotisme, aanwerving en loopbaanontwikkeling van vrienden en familieleden, zowel in de publieke als in de private sector, was wijdverbreid in het Caribisch gebied. Gemiddeld gelooft 81% van de ondervraagden dat ambtenaren vriendjespolitiek bedrijven, 83% gelooft dat politici en gekozen vertegenwoordigers dat doen. De cijfers liggen iets lager voor de particuliere sector, waar 75% van de respondenten gelooft dat werknemers in de particuliere sector vaak of zeer vaak invloed uitoefenen op het aannemen van vrienden en familieleden. De landen waar de perceptie van vriendjespolitiek in de particuliere sector het meest uitgesproken is, zijn Trinidad en Tobago (82%), Grenada (84%) en St. Lucia (77%).

Andere belangrijke bevindingen uit het Corruption in the Caribbean -rapport hebben betrekking op verkiezin-gen. Gemiddeld gelooft 63% van de mensen in Caribische landen dat politici zich bezighouden met verkiezingsfraude of verkiezingsmanipulatie. Het rapport laat ook zien hoe sommige mensen in de regio dit persoonlijk hebben ervaren.

Gemiddeld in het Caribisch gebied meldde 11% van de mensen pogingen om hun stem te manipuleren bij nationale verkiezingen en 8% bij gemeenteraadsverkiezingen. Respondenten in de Dominicaanse Republiek en Guyana meldden de hoogste percentages van het kopen van stemmen, terwijl respondenten in Antiqua en Barbuda, Barbados en Grenada de laagste percentages rapporteerden. In de Dominicaanse Republiek zei 36% van de ondervraagden dat hen werd gevraagd te stemmen op een kandidaat of politieke partij in ruil voor een gunst, geld of goederen bij nationale verkiezingen. Het volledige rapport, 57 pagina’s tellend, is te lezen op de website van World Justice Project.

More
articles