Hofwijks: Goed gesprek met KPS over protestacties

In het kader van de aangekondigde protestacties op maandag 27 februari, heeft het Korps Politie Suriname (KPS) Curtis Hofwijks (activist) opgeroepen voor een gesprek.  Hij heeft gehoor gegeven aan de oproep en bij  aanvang van het gesprek heeft Hofwijks verklaard,  geen oproep te hebben gedaan tot protestacties op maandag 27 februari 2023. Volgens hem zou dat vanwege de actuele situatie, vroeg of laat wel het geval kunnen zijn.

Tijden het onderhoud is hem voorgehouden dat hetgeen zich tijdens de protestacties op vrijdag 17 februari heeft voorgedaan, niet getolereerd zal worden. In het verlengde hiervan is het volgende aan Hofwijks voorgehouden:

– Dat conform de wet men een vergunning dient te hebben voor straatprotesten.

Zonder vergunning zal er terstond worden opgetreden, waarbij de leider(s)/

verantwoordelijke(n) onmiddellijk door de politie zal/ zullen worden ingerekend.

– Dat zonder verkregen toestemming van het Kabinet van de President, geen

gebruik mag worden gemaakt van de Palmentuin en het Onafhankelijkheids-plein.

– Dat er geen toestemming meer zal worden verleend voor gebruik van een soundtruck.

– Dat de politie hard zal optreden als blijkt dat men zich niet houdt aan de gemaakte afspraken en de openbare orde verstoord, dan wel overgaat tot het plegen van strafbare feiten, vandalisme of baldadigheden.

Hofwijks heeft aangegeven het vorenstaande te hebben begrepen en dat hij zich aan het gestelde zal houden. Hij heeft beloofd dat hij de interne organisatie bij zijn toekomstige protestacties zodanig zal inrichten dat vandalen en criminelen, al dan niet met ingeroepen hulp van de politie, zullen worden opgepakt. Hofwijks zal een opvallende en onopvallende ordedienst instellen bij zijn eventuele protestacties. In eerdere interviews heeft de veiligheidsadviseur van de regering, Humphrey Tjin Liep Shie,  verklaard dat ook het aanvragen van vergunningen besproken is en dat het aanvragen van een vergunning niet moet worden gezien als een beperking van het recht op vrije meninsguiting, maar als regulering.

In een live-uitzending vertelt Hofwijks dat  behalve de politie, ook de burger een verantwoordelijkheid heeft. Intussen is er vergaderd met de interne organisatie waarbij bepaalde actiemodellen zijn besproken. Volgens hem is de actiebereidheid heel erg groot. Ten aanzien van de gebeurtenissen op 17 februari, vindt hij het jammer dat de regering alle zaken op “één hoop gooit”. Hij benadrukte dat het  accent wordt verlegd. ‘’En wordt  niet zozeer gesproken  over de redenen van het protest en over de oorzaak dat mensen op straat zijn gegaan, maar meer over de gevolgen van de plunderingen en het zoeken naar schuldigen’’, zei Hofwijks.

More
articles