Covid-19 waarschijnlijk afkomstig van laboratoriumlek

Geheime studie van Energy Department Amerika:

Het virus dat de Covid-pandemie veroorzaakte, is hoogstwaarschijnlijk voortgekomen uit een laboratoriumlek, maar niet als onderdeel van een wapenprogramma. Dit werd gisteren onthuld door een bijgewerkte en geheime studie van het United States Department of Energy uit 2021 die is verstrekt aan het Witte Huis en senior Amerikaanse wetgevers, de Wall Street Journal (WSJ). De bevinding van de afdeling, een afwijking van eerdere studies over hoe het virus ontstond, kwam in een actualisatie van een document van het kantoor van National Intelligence-directeur Avril Haines, meldde de WSJ. Het volgt op een bevinding die naar verluidt met ‘gematigd vertrouwen’ is uitgegeven door de FBI, dat meldde dat het virus zich verspreidde nadat het uit een Chinees laboratorium was gelekt.

De conclusie van de energieafdeling, die toezicht houdt op een netwerk van zeventien Amerikaanse laboratoria, inclusief gebieden van geavanceerde biologie, zou veelbetekenend zijn, ondanks het feit dat, zoals het rapport zei, het agentschap zijn bijgewerkte oordeel met ‘weinig vertrouwen’ maakte. Tegenstrijdige hypothesen over de oorsprong van Covid-19 zijn gericht op ofwel een niet-geïdentificeerd dier dat het virus op mensen overdraagt, ofwel op het per ongeluk uitlekken van een Chinees onderzoekslaboratorium in Wuhan. De verspreiding van Covid-19, slechts één in een reeks besmettelijke coronavirussen die opduiken, verraste de wereldwijde gezondheidsinstanties begin 2020. Sindsdien heeft covid-19 volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), wereldwijd bijna 7 miljoen doden veroorzaakt en ook de handel verstoord.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump politiseerde de kwestie en sprak over ‘het China-virus’, wat leidde tot een radicalisering van een pandemie die zijn democratische opvolger Joe Biden heeft geprobeerd te vermijden. Maar politieke polarisatie blijft onder de oppervlakte van pogingen om de oorsprong ervan vast te stellen. De bijgewerkte bevindingen van de energieafdeling druisen in tegen rapporten van vier andere Amerikaanse inlichtingendiensten die concludeerden dat de epidemie begon als het resultaat van natuurlijke overdracht door een besmet dier.

Amerikaanse functionarissen, aldus de WSJ, weigerden ook in te gaan op nieuwe inlichtingen of analyses die de energieafdeling ertoe brachten van standpunt te veranderen. Ze merkten ook op dat de energieafdeling en de FBI om verschillende redenen tot dezelfde conclusie kwamen. Volgens de studie van de National Intelligence Council, blijft de CIA twijfelen tussen lek- en natuurlijke transmissietheorieën. Maar hoewel het oorspronkelijke rapport uit 2021 niet tot een conclusie kwam, bood het wel een consensus dat Covid-19 geen deel uitmaakte van een Chinees biologisch wapenprogramma.

De nationale veiligheidsadviseur, Jake Sullivan, erkende zondag dat er binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten een ‘‘verscheidenheid aan meningen’’ bestaat over de kwestie. ‘’Sommige elementen van de inlichtingengemeenschap hebben aan de ene kant conclusies getrokken, andere aan de andere kant, en een aantal heeft gezegd dat ze gewoon niet genoeg informatie hebben om zeker te zijn‘’, vertelde Sullivan aan CNN. Maar hij zei dat de regering Biden “elk element van onze inlichtingengemeenschap herhaaldelijk heeft opgedragen om moeite en middelen te steken om deze vraag tot op de bodem uit te zoeken”.

Sullivan voegde eraan toe dat Biden specifiek had gevraagd om de National Laboratories onder de energieafdeling bij de beoordeling te betrekken. ‘’Hij wil elk hulpmiddel gebruiken om erachter te komen wat er is gebeurd‘’, zei Sullivan. “Op dit moment is er geen definitief antwoord van de inlichtingengemeenschap op deze vraag”, voegde hij eraan toe, verwijzend naar acht van de achttien agentschappen – samen met de National Intelligence Council – die hebben gekeken naar de oorsprong van Covid-19.

Een eerder rapport van het Lawrence Livermore National Laboratory van de energieafdeling in mei 2020, concludeerde dat een laboratoriumlektheorie aannemelijk was. De bijgewerkte, vijf pagina’s tellende NIC-beoordeling, zo meldde de WSJ, “werd gedaan in het licht van nieuwe inlichtingen, verdere studie van academische literatuur en overleg met experts buiten de overheid”. Een woordvoerder van de energieafdeling schreef in een verklaring dat het bureau “het grondige, zorgvuldige en objectieve werk van onze inlichtingenprofessionals blijft ondersteunen bij het onderzoeken van de oorsprong van Covid-19, zoals de president heeft opgedragen”.

Chinese functionarissen hebben betwist dat Covid-19 uit een laboratorium in China zou kunnen zijn gelekt, waaronder het Wuhan Institute of Virology, het Chinese Center for Disease Control and Prevention (CDC) en het Wuhan Institute of Biological Products. Volgens het eerste Amerikaanse inlichtingenrapport uit 2021, circuleerde Covid-19 voor het eerst in Wuhan, China, in november 2019, toen drie onderzoekers van het Wuhan Institute of Virology, naar verluidt betrokken bij coronavirus-onderzoek, ziek werden en voor medische zorg naar een ziekenhuis gingen.

(Bron: Theguardian.com)

More
articles