Chinezen kopen 95% belang Iamgold voor USD 360 miljoen

Iamgold heeft vandaag bekendgemaakt, dat het een definitieve overeenkomst is aangegaan met de Zijin Mining Group Co. Ltd. om zijn 95 procent belang in Rosebel Gold Mines N.V. (‘Rosebel’) te verkopen voor een contante vergoeding van USD 360 miljoen en vrijgave van Iamgold zijn leaseverplichtingen voor apparatuur voor een bedrag van ongeveer USD 41 miljoen. Rosebel heeft een 100 procent belang in de Rosebel Gold Mine en een 70 procent participatie in de Saramacca Mijn, gelegen in Suriname. Het resterende belang van 5 procent in Rosebel, blijft in handen van de regering van Suriname.

Volgens de voorwaarden van de overeenkomst zal Iamgold een contante vergoeding van USD 360 miljoen ontvangen voor zijn 95 procent belang in Rosebel, onder voorbehoud van bepaalde aanpassingen van het werkkapitaal bij afsluiting. Bovendien zullen de verplichtingen van Iamgold voor bepaalde leases van apparatuur van Rosebel ten bedrage van ongeveer USD 41 miljoen worden vrijgegeven bij de sluiting. De bestaande royalty op Rosebel in het bezit van Euro Ressources S.A. blijft een verplichting van Iamgold.

Maryse Bélanger, voorzitter van de Raad van Bestuur en interim-president en CEO, merkte op: “Deze transactie is een belangrijke stap voorwaarts in het nastreven van Iamgold’s strategie van gedisciplineerd portefeuillebeheer, aangezien we ernaar streven, waarde te creëren voor aandeelhouders door ons te concentreren op kernactiva. “De verkoop zal worden geïnvesteerd in het Côté Gold-project – een sterke positieve stap in de richting van het nakomen van onze financieringsverplichtingen om het Côté Gold-project volgens het bijgewerkte productieschema begin 2024 op te leveren.

Rosebel heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan Iamgold en we zijn verheugd dat een bedrijf met de capaciteiten en reputatie van Zijin, een toonaangevend wereldwijd mijnbouwbedrijf, deze operatie zal overnemen ten behoeve van alle belanghebbenden. We zullen nauw samenwerken met Zijin, om te zorgen voor een soepele overgang”, zei Bélanger. De transactie heeft de steun van Iamgold’s syndicaat van kredietverstrekkers die hebben ingestemd met de vrijgave van hun zekerheid over Rosebel na voltooiing van de transactie, en met het gebruik door Iamgold van de volledige netto verkoopopbrengst voor de bouw van het Côté Gold-project.

De transactie is onderworpen aan bepaalde goedkeuringen van regelgevende instanties, waaronder de ontvangst van goedkeuringen van de relevante autoriteiten in de Volksrepubliek China, goedkeuring voor de overdracht van licenties van de regering van Suriname, evenals andere gebruikelijke sluitingsvoorwaarden. De transactie zal naar verwachting vroeg in het eerste kwartaal van 2023 of eerder worden afgerond, op voorwaarde dat aan de sluitingsvoorwaarden wordt voldaan. De National Bank Financial en RBC Capital Markets treden op als financieel adviseurs en Fasken Martineau Dumoulin LLP treedt op als juridisch adviseur van Iamgold in verband met de transactie.

More
articles