GROOT AANTAL ‘ONNODIGE’ AMBTENAREN AFVLOEIEN

Al jaren wordt er gesproken over het feit dat het ambtenarenapparaat overbelast is en het afgeslankt moet worden. De regering Santokhi heeft in het kader hiervan eind vorig jaar een programma gestart genaamd Public Sector Reform (PSR). De PSR werd geïnstalleerd en verdeeld in een Beleidsmonitoringsgroep en een Interdepartementale Taskforce. President Chandrikapersad Santokhi is de voorzitter van deze raad en een zestal ministers hebben zitting in dit uitvoeringsorgaan.

Dit programma is opgezet met het doel om het overheidsapparaat helemaal door te lichten en vervolgens te komen tot een gezondere organisatiestructuur. Dit proces gaat naar onze mening tijd kosten, maar we moeten eigenlijk alvast beginnen met de ambtenaren die niet thuishoren op de verschillende ministeries. Keerpunt denkt dat er te lang wordt gekeken naar de personen die met pensioen moeten gaan. Dit moeten we bekijken, maar er moet ook gekeken worden naar deskundigheid. Sommige mensen worden automatisch vervangen vanwege hun leeftijd, maar wat in hun plaats wordt aangenomen kan niet eens de helft van het werk klaren. Daarnaast moet de regering eerst kijken wat de bijdrage is van elke pensioengerechtigde. Wij moeten ons absoluut niet blindstaren op leeftijd, want kunde en ervaring komt met het aantal dienstjaren. Daarnaast bestaat er nog steeds een groot  aantal spookambtenaren die geen dag van hun leven hebben gewerkt voor de overheid, maar wel elke maand een salaris ontvangen. Als dit alles wordt overwogen kunnen we het ambtenarenapparaat ontlasten van minimaal 10.000 tot 15.000 mensen. Gelukkig ziet de minister van Binnenlandse Zaken Bronto Somohardjo, in dat het ambtenarenapparaat urgent aangepakt moet worden. De bewindsman zegt dat het tijd wordt om het ambtenarenapparaat te verkleinen, aangezien het voor een financiële druk op de overheid zorgt.  Maar enkele weken terug vernamen wij dat op minimaal twee ministeries, er ruim 1000 ambtenaren zijn aangenomen voor administratieve werkzaamheden.

Deze mensen staan naar verluidt, inmiddels op de loonlijst van de Staat. Gebleken is dat er ook op andere ministeries, semi-parastatale instellingen en parastatale instellingen, personeel is aangetrokken in de afgelopen periode.  Minister Albert Ramdin van Bibis heeft daarop gereageerd en gesteld, dat deze nieuwe ambtenaren in overheidsdienst een zeer trieste zaak is.  Maar wij vragen ons af wat de structurele oplossing is?

We vinden het zeker triest als wij als belastingbetaler moeten blijven opdraaien voor onkundige partijloyalisten, terwijl alles duurder is geworden, handelen mensen met een beetje macht in eigen belang. Wanneer gaat men beseffen dat zij in ‘s lands belang moeten handelen en niet alleen in het belang van individuen. Wij zijn het helemaal eens met de BIBIS-minister die aangeeft dat wij te maken hebben met een attitude probleem, waarbij mensen in overheidsdienst komen en dit doen omdat zij flexibel willen blijven om daarnaast andere dingen te doen met hun tijd. Volgens Ramdin ligt het grootste probleem bij de mensen die gewoon geen zin hebben in het werk, maar zij komen naar kantoor en nemen ruimte in en daarvoor moeten de ministeries voor opdraaien. De regering heeft beloofd dat het afslanken van het ambtenarenbestand, dit jaar nog zal geschieden in de periode vanaf 1 september tot eind van het jaar. Wij wachten met smart af hoe dit zal verlopen en hopen inderdaad dat het gaat om afslanken en niet om vervanging.

More
articles