Avondklok opgeheven, grote feesten nog steeds verboden

‘Gefaseerde afbouw covid-maatregelen op basis van constante evaluaties’

De regering heeft gisteren de aanpaste Covid-19-maatregelen bekendgemaakt. Vanaf vandaag, maandag 21 februari, is de avondklok, die sinds december 2021 was vastgesteld van 23.00 uur tot de volgende dag 05.00 uur, opgeheven.  Afgelopen vrijdag had president Chandrikapersad Santokhi na zijn aankomst uit Guyana tegen de pers reeds bevestigd, dat de verregaande covid-maatregelen uitgefaseerd worden, omdat uit data onder andere van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), blijkt dat de Omicron-variant wel zorgt voor meer besmettingen, maar niet voor meer ziekenhuisopnames. Veel landen besluiten daarom tot versoepeling over te gaan. “Gefaseerde afbouw op basis van constante evaluaties. We beginnen met het opheffen van de avondklok en normalisatie van het onderwijsproces. Er is momenteel een tijdlijn uitgezet, maar er zullen een paar zaken streng gecontroleerd worden, zoals mass-spreading events, waar veel mensen besmet kunnen raken”, aldus de president.

Het samenscholingsverbod is bijgesteld tot maximaal 50 personen, maar zoals de president eerder aangaf blijft er een verbod voor massabijeenkomsten, omdat Covid-19 er nog steeds is en besmettingen zoveel mogelijk moeten worden voorkomen. De sociale afstand van 1.5 meter, handen wassen en mond-neuskap blijven verplicht. Eventuele bijzondere maatregelen met betrekking tot nationale feestdagen komen weg te vallen, omdat de uitzonderingstoestand is aangepast naar code Oranje.

Het is nog steeds verboden om feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. Bijeenkomsten voor rouwzittingen en uitvaarten zijn toegestaan uitsluitend indien en voor zover niet meer dan vijftig personen tegelijkertijd ter plaatse aanwezig zijn, indien de ruimte anderhalve meter afstand toelaat, en met inachtneming van de voorschriften en de preventieprotocollen van de genoemde activiteiten. Uitvaartbedrijven zijn verplicht zich aan te melden bij het Covid-19 Crisis Management Team.

Gebedshuizen zijn opengesteld onder de voorwaarde dat er zich, afhankelijk van de oppervlakte, in beginsel maximaal 50 personen per keer in de ruimte bevinden. Indien de ruimte met inachtneming van de voorschriften toelaat dat er meer dan 50 mensen aanwezig zijn is dit toegestaan, mits de voorschriften en protocollen strikt worden toegepast. De overheid blijft in conclaaf met de gebedshuizen. Thuiskerkdiensten waaraan personen deelnemen die van buiten de huishouding komen, zijn niet toegestaan. Het is ook nog steeds verboden in deze periode de volgende commerciële lokaliteiten zoals nachtclubs, dancings, discotheken, bordelen en bars open te hebben.

Restaurants en andere commerciële gelegenheden ten behoeve van indoor dining kunnen dagelijks geopend zijn, mits uitsluitend personen worden toelaten die volledig gevaccineerd zijn of die een negatieve SARS-Cov-2 antigeen testresultaat tonen welke niet ouder is dan 24 uur. Voor de naleving hiervan is de bedrijfsleiding verantwoordelijk.

Het Gewoon Lager Onderwijs (GLO) en middelbaar onderwijs zijn vanaf vandaag normaal geopend, met inachtneming van de door het ministerie van Volksgezondheid ontwikkelde geldende covid-preventieprotocollen, voorbereid en geautoriseerd door het Outbreak Management Team én met inachtneming van de voorschriften. De onderwijzers en overige medewerkers op scholen worden dringend geadviseerd om zich te laten vaccineren, zodat het percentage van gevaccineerde medewerkers (onderwijzers, schoonmaakpersoneel, administratief personeel, kantine- en overig personeel) boven de 70 procent uitkomt.

 

More
articles