‘De wisselkoers kan alleen beïnvloed worden door productie’

VHP-parlementariër Sham Binda, is van mening, dat het niet verassend is dat nadat de wisselkoers daalde met enkele eenheden, de koers weer omhoog ging. Dit zei hij gisteren in gesprek met Trishul Broadcasting Network. Na de goedkeuring van het IMF-programma in Suriname, waren velen in een korte hoerastemming, omdat de koers daalde. Niet lang daarna ging de koers weer omhoog. Volgens Binda waren de mensen niet goed geïnformeerd, vandaar dat zij in een hoerastemming waren. “Ze dachten: er komen dollars binnen, dus de koers gaat omlaag. En je ziet duidelijk dat die markt speculatief bezig was en dat de cambiohouders erop hebben ingespeeld, want iedereen rende met de dollars naar de cambio, denkende dat de koers zwaar zou dalen, maar na enkele dagen ging de koers weer omhoog.” Binda zei dat hij niets anders had verwacht, omdat de wisselkoers alleen beïnvloed kan worden door productie. “Als je productie op gang komt en je laat iedereen participeren in het productieproces, zal je je verdiencapaciteit vergroten. Zo alleen wordt de koers beïnvloed en door niets anders”, stelde Binda.

Volgens de parlementariër is dat de reden waarom hij steeds blijft hameren op het binnenhalen van investeerders en bedrijven die willen produceren in Suriname. Dat de regering Suriname aantrekkelijk probeert te maken, Suriname promoot in het buitenland of via de ambassades, juicht Binda toe. “Laat men hier komen beleggen. In het buitenland krijg je niet eens 2 procent aan rente. Er is veel geld in de wereld, speel erop in en geef incentives”, haalde Binda aan.

Hij noemde als voorbeeld grond waarbij bedrijven grondhuur krijgen voor een bepaalde tijd. De grond kan volgens hem niet opgekocht worden, omdat die van de staat is. Zo kan de staat volgens hem elke maand verdienen. Daarnaast komt er valuta het land binnen, terwijl er ook werkgelegenheid ontstaat. “Zo kunnen veel mensen vrijer ademen. Bedrijven nemen niet alleen locals in dienst, maar trainen die ook, waardoor de kennis ook toeneemt. Er is veel te doen en ik hoop dat het dit jaar beter gaat en dat men meer vertrouwen krijgt in de economie. Het wantrouwen is groot in de samenleving. Als je de koers stabiel wilt maken, moet het wantrouwen weggehaald worden. Regels maken voor de economie, prijzen zetten en valutaveilingen werken niet. Er moet productie zijn”, stelde Binda.

More
articles