HPSG deal met Suriname van de baan

In maart 2021 heeft de Surinaamse regering bij het sluiten van de overeenkomst met het Deense bedrijf Hybrid Power System Group (HPSG) een persconferentie gehouden, waarbij details over een groot project voor groene energiecentrales werden gepresenteerd. Echter kon geconstateerd worden, dat de informatievoorziening tekort is geschoten en is overschaduwd door de negatieve reacties op het project.

Volgens de regering was het uitgangspunt zoals overeengekomen was met de investeerders, dat zij desondanks in de gelegenheid moesten worden gesteld om de financiering voor het einde van het jaar te realiseren. Naar wij vernemen, is het de Denen niet gelukt om deze deadline te halen. Gezien de huidige stand van zaken op dit moment, was alleen de Master Agreement van toepassing die de Surinaamse regering had afgesproken met HPSG. Op deze Master Agreement was het Surinaams recht van toepassing, terwijl geschillen zouden worden behandeld door een arbitraal tribunaal met als standplaats Suriname. Dit maakte de regering begin december 2021 bekend via de Communicatie Dienst Suriname, eraan toevoegend dat het niet zo was dat de regering zomaar ongeclausuleerd dergelijke overeenkomsten aan is gegaan. In het contract met HPSG zijn er toen verschillende waarborgen ingebouwd. Eén daarvan is dat HPSG de financiering van het project uiterlijk eind 2021 rond zou moeten hebben. Indien dit niet het geval zou zijn, dan had Suriname het recht om tot beëindiging van de overeenkomsten over te gegaan. De redactie verneemt, dat de financiering nog niet in orde is, derhalve is de overeenkomst tussen HPSG en Suriname van de baan.

Onderzoek

Het Deense bedrijf HPSG, dat beweerde een groene waterstofcentrale te willen bouwen voor 7,7 miljard kronen in Suriname, lag de afgelopen weken onder een vergrootglas.

Het kantoor Danwatch heeft in samenwerking met Ekstra Bladet, een onderzoek gedaan waaruit is gebleken dat een aantal zaken niet helemaal zuiver bleken te zijn. Er is ontdekt, dat achter deze groene zwendel zich cryptische bedrijfsconstructies verschuilen waaronder failliete vastgoedbedrijven. Geheime afspraken tussen Suriname en het Deense bedrijf HPSG, lieten zien dat HPSG niet alleen een groene energiecentrale zou bouwen, maar Suriname ook een aantal gulle giften zou schenken, zoals waterstofbussen, veerboten, ambulances, overheidsgebouwen, renovatie van basisscholen en gezondheidscentra. Experts spraken hun bezorgdheid uit over deze ‘cadeautjes deal’. Danwatch en Ekstra Bladet bleken de uitgelekte overeenkomsten in handen te hebben, waaruit naar voren kwam dat HPSG over een aantal clausules had onderhandeld, waardoor HPSG miljoenen investeringen van investeerders veilig zou kunnen stellen en vervolgens het bedrijf kon sluiten, zonder dat Suriname er echt iets aan zou kunnen doen. Dit blijkt uit een van de drie overeenkomsten die met behulp van een advocaat en partner van het advocatenkantoor DLA Piper, was opgesteld voor HPSG en de Surinaamse regering.

More
articles