STATUS HPSG DEAL?

Het Deense bedrijf HPSG, dat beweert een groene waterstofcentrale te willen bouwen voor 7,7 miljard kronen in Suriname, ligt de afgelopen weken onder een vergrootglas. Het kantoor Danwatch heeft in samenwerking met Ekstra Bladet, een onderzoek gedaan waaruit is gebleken dat een aantal zaken niet helemaal zuiver is. Er is zelfs ontdekt, dat achter deze groene zwendel zich cryptische bedrijfsconstructies verschuilen waaronder failliete vastgoedbedrijven. Keerpunt heeft naar aanleiding van het artikel met betrekking tot het onderzoek van Danwatch en Ekstra Bladet de conclusie kunnen trekken, dat vanaf het begin het te mooi leek om waar te zijn en dat er met spoed een onderzoek moet komen naar de personen die hierachter zitten. Toen de Surinaamse regering en de Deense zakenlieden een vertrouwelijk akkoord in maart 2021 tekenden, waren veel zaken nog niet duidelijk, aangezien alles zo snel verliep. Een dag na de ondertekeningsceremonie op 20 maart 2021, verschenen op een persconferentie in het gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Financiën en de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, samen met de Deense zakenlieden Benny Falk en Jesper Nielsen. Naar aanleiding van alle ophef in de media rondom het onderzoek van Danwatch en Ekstra Bladet, heeft de Surinaamse regering begin december 2021 bekendgemaakt, dat ten aanzien van de huidige stand van zaken in de HPSG-kwestie, “op dit moment alleen de Master Agreement van toepassing is. Op deze Master Agreement is het Surinaams recht van toepassing, terwijl geschillen worden behandeld door een arbitraal tribunaal met als standplaats Suriname. Het is niet zo dat de regering zomaar ongeclausuleerd dergelijke overeenkomsten aangaat. Er zijn verschillende waarborgen ingebouwd. Eén daarvan is dat de Hybrid Power System Group (HPSG), de financiering van het project uiterlijk eind 2021 rond heeft. Is dat niet het geval, dan heeft Suriname het recht tot beëindiging van de overeenkomsten over te gegaan”, aldus de Surinaamse regering in een persbericht.  Keerpunt is nu wel benieuwd, wat de status is van de HPSG deal, gezien we nu al in januari 2022 zijn. Wij verwachten een update en ook een uitgebreide uiteenzetting met betrekking tot alles wat zich inmiddels heeft afgespeeld in de afgelopen periode.  Want op haar website noemt HPSG negen prominente Deense en internationale bedrijven die partners zouden zijn bij de bouw van het groene energiepark. Veel van deze bedrijven ontkennen in interviews met Danwatch en Ekstra Bladet, dat ze met HPSG samenwerken. HPSG zegt, dat het “in zes jaar tijd een innovatieve hybride energieoplossing heeft ontwikkeld met wereldwijd toonaangevende technologische partners, zoals ABB, Deif en Deutz’’, maar geen van deze bedrijven heeft ooit van HPSG gehoord. “We hebben de zaak intern onderzocht en hebben geen enkele relatie met een bedrijf genaamd HPSG. Ze misbruiken onze naam en we zullen contact opnemen met het bedrijf om te eisen, dat ze onze naam van hun website verwijderen”, zegt Christian Ludwig, Senior Vice President Communicatie bij het Duitse bedrijf Deutz. “Soortgelijke reacties kregen we van de Deense bedrijven DEIF en Transform Rootzone, het Zwitserse ABB en Mingyang Wind Power in China, die door HPSG allemaal als belangrijke partners worden aangehaald.” Drie andere bedrijven die door HPSG worden genoemd als partners in het Surinaamse project, hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar van Danwatch en Ekstra Bladet.

HPSG liet reeds doorschemeren, dat zij een samenwerking had met het internationale advocatenkantoor DLA Piper, dat naar verluidt, ‘’de financiële transacties in goed bestuur” van het bedrijf heeft geleid, maar kort voordat dit onderzoek werd gepubliceerd, liet HPSG weten dat ze de samenwerking met DLA Piper heeft beëindigd. Vervolgens had DLA Piper zelf een onderzoek ingesteld en wel naar aanleiding van verschillende e-mails. Het blijkt dat de Deense topadvocaat Per Buttenschøn, HPSG heeft bijgestaan bij de geheime overeenkomsten die het bedrijf in maart met de regering van Suriname sloot. Daarom heeft het advocatenkantoor zelf een intern onderzoek ingesteld, op basis van de vragen van Danwatch en Ekstra Bladet. De minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin, heeft ook bevestigd dat DLA Piper en Per Buttenschøn, vanaf het begin van de onderhandelingen een sleutelrol hebben gespeeld aan de zijde van HPSG.

More
articles