HUIDIGE SITUATIE DESASTREUS VOOR HUURDERS

Vanaf het moment dat de wisselkoers van de SRD ten opzichte van de US-dollar steeg, moesten velen hun uitgaven maandelijks aanpassen. Men koopt tegenwoordig hoofdzakelijk wat echt noodzakelijk is, omdat elke cent goed besteed dient te worden. Sinds de corona-uitbraak, hebben tientallen winkels ook hun deuren tijdelijk dicht moeten houden. Dit kwam voor de meeste winkels zeer nadelig uit. Het virus heeft er verder ook voor gezorgd, dat hele winkelstraten verlaten bleven. Ook doen tegenwoordig veel mensen vanwege corona, hun boodschappen gewoon online. Dat leidt ook tot een forse stijging van het aantal lege handelszaken. Dat leidt ook tot een forse stijging van het aantal leeg ogende handelszaken in de binnenstad. Doordat Suriname het financieel erg slecht heeft, kan de regering het zich helaas niet permitteren zaken te ondersteunen. Handelszaken zijn voor de meeste mensen nu minder aantrekkelijk geworden. Het is echter wél zo, dat men de inkopen gewoon bij een zaak doet die dicht bij huis gelegen is en pas als het echt onvermijdelijk is naar de stad gaat om inkopen te doen. Men probeert door deze pandemie, toch veel thuis te blijven. Vanwege de lockdowns en het thuis werken, zijn veel mensen gewend geraakt thuis te blijven. Doordat veel mensen in bepaalde buurten hun geld uitgeven, daalt de omzet elders aanzienlijk. De situatie heeft voor bepaalde detailhandelszaken ingrijpende gevolgen, vooral voor de huurders van bedrijfsruimten. Indien er geen of minder omzet is, komt de bedrijfsvoering direct in gevaar. Huurders kunnen op een bepaald moment de huur niet meer opbrengen, waardoor ook de verhuurders minder inkomsten hebben. Kunnen huurders met succes de financiële bal bij de verhuurders neerleggen? Bijvoorbeeld met het excuus, dat er aan hen geen verhuurgenot verschaft kan worden, omdat hun winkels door maatregelen van de overheid, dicht moeten. De verhuurder besluit dan ook de huur op te zeggen en de handelaar moet vertrekken Keerpunt vindt dat wij in deze moeilijke tijd, meer gemeenschapszin moeten tonen en door de vingers moeten kijken wanneer iemand door de covid-pandemie in grote problemen is geraakt. Minder of geen huur betalen kan geen blijvende optie zijn, maar een tijdelijke huurverlaging die qua hoogte zowel recht doet aan de belangen van de huurder als van de verhuurder en die later eventueel weer ingelopen zou kunnen worden, kan een optie zijn. Men kan een regeling treffen, waarbij de verhuurder er voordeel van heeft en niet zomaar een trouwe huurder verliest.

More
articles