JEUGD ZORGT VOOR STIJGING AANTAL COVID-BESMETTIGEN

De Omicron-variant is al in diverse landen gedetecteerd en volgens medisch deskundigen, zal deze variant ook in Suriname zijn opwachting maken. Uit de verschillende beelden op sociale media is duidelijk gebleken dat veel jeugdigen erop los hebben gefeest en dat velen daardoor besmet zijn geraakt. Deze jeugdigen hebben gezorgd voor besmettingsclusters binnen hele gezinnen in deze vijfde golf. Het aantal feesten was volgens gezagdragers niet meer optimaal te controleren, omdat veel feesten op privéplekken werden georganiseerd en ook een groot aantal in familieverband met vrienden en kennissen. Leden van het Korps Politie Suriname (KPS) hebben in samenwerking met de Covid Brigade, in de dagen voor oudjaar, op verschillende locaties feesten stop moeten zetten.

Op verschillende locaties werden feesten gestopt, omdat er niet werd voldaan aan het vastgestelde protocol. Ondanks dat de avondklok teruggedraaid was naar 21.00 uur, gingen bepaalde feesten door tot diep in de nacht van donderdag 30 op vrijdag 31 december. Op oudjaar, 31 december, waren er grote streetparty’s georganiseerd op een locatie nabij de Oranjetuin. Zelfs een soundtruck werd op een gegeven moment erbij gehaald. De politie werd onder andere meerdere malen gebeld en gevraagd een eind te maken aan een feest dat in een bar plaatsvond, maar de zonen van hermandad kwamen even kijken en reden vervolgens door.

Naar verluidt, ging het om een bar die vaker illegale feestjes organiseert tijdens de lockdown. De eigenaren van deze bar hebben in het verleden altijd de opgelegde boete betaald en gingen vervolgens gewoon door met feesten. Ook in Albina en Moengo liep de zaak uit de hand. Op verschillende locaties in het oosten werden afgelopen weekend uitbundige dansfeestjes georganiseerd. Er werden geen maatregelen getroffen, noch door de autoriteiten, noch door de districtscommissaris. De filmpjes worden verspreid op sociale media en WhatsApp. Zondag werd er een feest in Moengo door Joël ‘Bordo’ Martinus georganiseerd. Er waren ruim 2.000 mensen aanwezig en het feest heeft tot in de ochtenduren geduurd. De politieambtenaren hebben daar ook niet opgetreden. Bordo zegt aan Starnieuws, dat hij zijn populariteit wilde meten. ‘’Anderen feesten ook en ik heb ook het recht daartoe’’, zegt hij. Naar verluidt, hebben 22 bands op het voormelde feest opgetreden. Dit feest was net als vele andere, van tevoren via flyers aangekondigd. Over de gevolgen van het feest en Covid-19 zegt Bordo, dat hij dit soort vragen niet wil beantwoorden. ‘’Ik ben niet de enige die feest viert’’, aldus Bordo. Als gevolg van deze uitbundige feestjes en evenementen, is er deze week een duidelijke stijging van het aantal covid-positieven. Het reproductiegetal steeg in een paar dagen tijd, en binnen een week had Suriname meer besmettingen dan in de hele maand december. Volgens de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, heeft de regering weinig tijd gehad om zich voor te bereiden op een vijfde covid-golf, gezien de vierde golf een dalende trend vertoonde in december. De minister is van mening, dat als de avondklok gebleven was op 21.00 uur, dan waren bepaalde feesten gewoon niet doorgegaan en dan hadden we nu niet zoveel besmettingen. Deze feesten hebben volgens de minister, gezorgd voor clusterbesmettingen. ‘’Mensen werden op een feest besmet en zijn vervolgens weer naar andere plekken gegaan en hebben daar anderen besmet, vandaar dat nu dagelijks het aantal positieven sneller toeneemt’’, zegt de minister. Begin deze week hebben meer dan 800 jeugdigen zich aangemeld bij de verschillende swabposten. Het werd zo druk dat een aantal posten naar verluidt, even moest sluiten om de data te verwerken.

Deze jeugdigen hebben zich naar onze mening, onverantwoordelijk gedragen met als gevolg dat zij besmet zijn geraakt. Keerpunt is van mening, dat de handhaving en controle vanuit de politie zeker opgevoerd moet worden, maar niemand in de samenleving praat over het onverantwoordelijk gedrag van zijn medeburgers. De samenleving heeft continu commentaar op het beleid van de regering, maar veel ouders weerhouden hun kinderen niet om te feesten. Het is dan niet vreemd dat deze kinderen besmet zijn geraakt en dat er honderden besmettingen op één dag worden geregistreerd. Het onverantwoordelijke gedrag moet thuis ook afgestraft worden, anders zal de jeugd niet begrijpen dat wat zij doet, niet door de beugel kan. Opvoeden is de taak van de ouders, niet van de regering.

More
articles